Felhők gyűlnek az építőipar egén

Nem túl derűlátóak a Mapei felmérése szerint az építőipari szakemberek. A gyorsfelmérés 150 szakmabeli bevonásával történt.

Még nem érezhető, de várható

Az építőipari szakemberek 95%-a számít válságra - ezen belül 83%-uk még erre az évre "várja" a krachot. Akkora visszaesésre senki sem számít, mint amit 2008-ban tapasztalhattunk, de egyértelmű, hogy erősen fogy az ereje az építőiparnak, aminek egyenes következményeként jó eséllyel a lakáspiac is be fog lassulni.

Mennyire érezhető a válság?

A megkérdezettek 45%-a szerint már most látni a válság jeleit; 38% fél éven belülre várja, 10%-uk jövőre.

Mik a várható további hatások?

Az építőipar lassulására számít a szakemberek 18%-a. 46% úgy gondolja, a lakosság elhalasztja a felújításokat. 14% voksolt az építőanyagárak emelkedésére, 7% pedig anyaghiányra. Ezeknek megfelelően 69%-uk szerint vissza fognak esni a megrendelések, és 7%-uk a munkadíjak csökkenésétől is tart, joggal.

Azért van, aki optimista

25% munkát halmoz fel, 22% viszont egyáltalán nem aggódik. 37% teljesen úgy érzi, hogy kiszolgáltatott a piacnak, 20% tartalékol, 7% igyekszik árukészletet felhalmozni.

A Mapei szerint az év végéig kitartó lakásfelújítási és otthonteremtési támogatások az év végéig mindenképpen enyhítik az építőipart érintő -várhatóan negatív- változásokat.

Forrás: portfolio.hu