Csökkent a kínálat

Bár a kínálat kismértékben csökkent, az árak továbbra is emelkednek a Duna House kimutatása szerint.

10% feletti a csökkenés

A Duna House becslése szerint áprilisban 11 911 ingatlan adásvétel történt Magyarországon ami mindenképpen csökkenés: a tavaly áprilishoz hasonlítva 12%-os, az idei márciushoz képest 18%-os visszaesés.

A jelzáloghitel-piac stabil maradt

A jelzáloghitel-piac még áprilisban is jelentősen bővült: a felvett öszegek 120 milliárd forintra rúgtak. Az előző hónaphoz és az előző év ugyanezen időszakához hasonlítva ez több mint 10%-os emelkedés, ami a zöldhitel utolsó 100 milliárdjának felvételével magyarázható.

Szűkül a kínálat

Minden ingatlantípusnál az a tendencia, hogy egyre kevesebbet bocsátanak áruba; mivel mind a téglaépítésű, mind a panelotthonok esetében szűkül a kínálat, ez felfelé nyomja az árakat. Mindezek következtében nem meglepő, hogy a vevők igyekeznek gyorsan dönteni, és gyorsan vásárolni, mielőtt az áhított ingatlant más megvenné, illetve még drágább lenne.

Nem kell sokat várni a vevőre

Budapesten 3 hónap szükséges a meghirdetett panelek értékesítéséhez, Kelet-Magyarországon elég csupán 2,5 hónap is.

Emelkednek az árak

Kizárólag a vidéki, használt téglalakások esetében nem nőtt szignifikánsan a négyzetméterár - tulajdonképpen szinte meglepő, hogy éppen ezeknél nem tapasztaltak jelentős drágulást.

A drágább ingatlanok kelendőbbek

A fővárosi ingatlanok átlagosan 900 ezer forint feletti négyzetméteráron keltek el; 42%-uk a 30-50 millió forintos, 37%-uk az 50 millió feletti árkategóriából került ki. Tavaly még a 20-30 milliós forintos ingatlanok voltak kelendőbbek.

Az ország többi részében tavaly még a 15-20 milliós kategória tarolt, idén áprilisban már a 40 millió forint feletti otthonokat keresték a legtöbben.

A befektetők pörgetik az ingatlanpiacot

Budapesten a vevők fele befektetési céllal vásárolt, átlagosan 46 millió forintért; vidéken átlagosan 29 millió forintot költöttek a befektetők.

Forrás: MTI