A parkolóhely az új üdvöske

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Idén májustól már könnyebben értékesíthetőek a parkolóhelyek is és a társasházi garázsok - ennek a könnyítésnek hála felpöröghet a parkolóhelypiac is.

Körülményes volt eladni

Régen kifejezetten nagy tortúra volt értékesíteni egy társasházi teremgarázs parkolóhelyét, illetve a  közös tulajdonban álló társasházi garázsokat.

Ha valaki el akarta adni a parkolóhelyét/garázsát, meg kellett keresnie a társasház többi parkolóhely/garázs tulajdonosát annak érdekében, hogy biztosítsa számukra elővásárlási joguk gyakorlását. Mivel csak és kizárólag tértivevényes levél kiküldésével volt kivitelezhető, így elég nagy költséggel járt az, ha valaki teljesen szabályosan akart eljárni. 

Győzött a józan ész

Most már elég, ha a parkolóhely eladója a földhivatal részére csatolja a társasházi közös képviselő nyilatkozatát, amely igazolja, hogy a vételi ajánlatot a társasház közös használatú helyiségében kifüggesztették. A gyakorlatban már alkalmazták ezt a megoldást, azonban eddig az adott földhivatal jóindulatán múlott, hogy azt el is fogadták-e. 

Az újépítésűeknél még könnnyebb lesz

Idén májustól - hála egy jogszabálymódosításnak - még egyszerűbbé válik a történet, mivel az újonnan épülő garázsokat és parkolóhelyeket végre önálló ingatlanként veszik nyilvántartásba, így egy esetleges értékesítésnél nem kell plusz köröket futni.

Ön is szeretne garázst venni? Válogasson a garazs.hu kínálatából!

Forrás: MTI