Fekete KATA

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A KATA-adózás módosítása igen nagy eséllyel kifejezetten támogatni fogja a fekete gazdaság virágzását, mivel szinte lehetetlen feltételeket szab ősztől.

Új KATA, új hozzáállás

Eddig is előfordult, hogy számla nélkül végezték a munkákat az építőipari szakemberek, jellemzően magán megrendelőknek... megtehették, hiszen a nagyvonalú állami támogatások hatására elképesztően megnőtt a kereslet az irányukban. A megrendelők örültek, hogy egyáltalán kaptak szakembert.

Idén ősztől azonban nagy eséllyel már nem ez lesz a fő oka annak, ha gyakori lesz a számla nélkül dolgozók aránya, hanem az új KATA-adózás.

Újabb kivándorlási hullám várható

Az, aki nem akar feketén dolgozni, kimegy külföldre - ezáltal továbbra is szakemberhiánnyal kell szembesülnie a hazai megbízóknak. A szakemberek kivándorlása ráadásul erősíti a hiányos szakmai ismeretekkel bírók pozícióját a hazai építőiparban, ami a megbízók szempontjából több szempontból is fájdalmas, hiszen drágán fognak olyan munkát kifizetni, amit helyrehozni lehet, hogy ugyanannyiba fog kerülni - már csak az alapanyagárak jelentős növekedése miatt is.

Áremelkedés mindenütt

...Az a szakember, aki meg itthon marad, árat emel, és/vagy egyre több megbízást fog számla nélkül teljesíteni.

Ez már csak azért is várható fejlemény, mert az építőiparban nagyon sok a mikro- és kisvállalkozás, amik jellemzően a nagyobb cégeknek dolgoztak be eddig is, mint alvállalkozók. Nem meglepő módon, sokan közülük a kedvező KATA adónemet választották - ami ősztől már korántsem lesz annyira vonzó, illetve nem is vehetik igénybe, ha cégnek szolgáltatnak. Kizárólag magánszemélyek megbízásából azonban szinte biztos, hogy nem él meg egy építési vállalkozó sem...

A kisadózó vállalkozások tételes adója tehát nemsoká a múlté, és csak olyan formában adózhatnak az építési vállalkozók is, ami jóval súlyosabb adóterhet jelent számukra - ezt a terhet pedig egyértelműen a megrendelők vállára fogják rakni. A megrendelő ez esetben pedig vagy egy másik vállalkozás, vagy magánszemély. Mivel két évig nem térhet vissza a KATA-adózásra a vállalkozó, így tulajdonképpen hosszútávon édes mindegy, hogy természetes személy-e a megbízó, ha egyszer a fő bevételi forrást egyértelműen a céges megbízók jelentik.

Irány a fekete gazdaság!

A magánszemélyek viszont lehet, hogy örömmel lemondanak minden - egyébként is nehezen behajtható - garanciáról némi árengedmény fejében, amit kizárásos alapon az adózási rendszer megkerülésével érhetnek el a felek. És ebben az esetben már fekete (azaz jogilag nem tiszta) gazdaságról beszélhetünk.

A fekete gazdaságra jellemző a készpénzfelhalmozás, mivel a készpénz mozgása nehezen nyomonkövethető. A készpénzfelhalmozás tipikus jelenség a gazdaságilag fejletlen országokban, hiszen a készpénz kezelése nehézkes, és -ellenben a számlapénzzel- az előállítása komoly anyagi terhet ró az államra.

Ha az állampolgárok készpénzt halmoznak fel, az még annak is a biztos jele, hogy nincs lehetősége, illetve értelme befektetni a pénzt.

Fokozódó áruhiány

A készpénz felhalmozás sokszor kéz a kézben jár az árufelhalmozással is, ami áruhiányhoz vezet. Az építőiparra eddig is jellemző volt az áruhiány a nagyfokú építkezési láz gerjesztette óriási igény, továbbá az ellátásbéli problémák miatt, de ezután megeshet, hogy még inkább kitett lesz a magyar építőipar az ilyen jellegű fennakadásoknak is.

A mellékállás elérhetetlenné válik

A felelős műszaki vezetői munkakörben dolgozók is javarészt KATA-adóalanyok voltak eddig, mert főként másodállásban végezték ezt a munkát. Az építőipar nem csak az ő hiányukat fogja megszenvedni, de a nyugdíjasok távol maradását is, hiszen szinte biztos, hogy az új adózási rendszer miatt ők is inkább a teljes visszavonulás mellett fognak dönteni.

Az eddig is szakemberhiánnyal küzdő ágazat még inkább ki lesz téve a szakképzett dolgozók hiánya miatt felmerülő gondoknak.

A megoldást - a KATA visszaállításán túl - az jelenthetné, ha kiszélesítenék a szakmai oktatás körét, és jogot is kapnának a megszerzett tudás hasznosítására a szakemberek.

Az IPOSZ segít

Az IPOSZ (Iparosok Országos Szövetsége) próbál megoldást találni és kínálni az eddig KATA-adózást igénybe vevőknek: könyvelőik tanácsokkal látják el az építőipari szakembereket, hogy megtudják, melyik adózási formát érdemes a jövőben választaniuk.