Az ingatlan az egyik legjobb üzlet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A magyar lakosság körében a legismertebb passzív jövedelemforrás a lakásbérbeadás - állapította meg a Profession.hu állásportál.

A legismertebb a lakásbérbeadás

A Profession.hu idén májusban készített online felmérést a passzív jövedelem elterjedtségéről és a tevékenység motivációiról, a 18-75 éves internetezők köréből; a reprezentatív kutatásba 1000 embert vontak be.  

A magyar felnőtt lakosság 52 százaléka nem ismeri a passzív jövedelem fogalmát, bár a definíció tisztázását követően a megkérdezettek háromnegyede már ismert ilyen bevételi formákat.     

A válaszadók 67 százaléka számára a lakásbérbeadás volt a legismertebb, a pénzügyi befektetéseket 46 százalék, a tőzsdét 43 százalék, a saját internetes vállalkozást 41 százalék azonosította passzív bevételt generáló lehetőségként.     

Kevesen élnek vele

A felmérés szerint a passzív jövedelmi forrásokat ismerők 25 százaléka profitál saját passzív jövedelméből.

A teljes online elérhető lakosságra vetítve nagyságrendileg 1,2 millió ember van az országban, aki rendelkezik a fizetése melletti extra bevétellel. Többségüknek pénzügyi befektetéseik vannak (kötvény, értékpapír), amelyet az ingatlan-bérbeadás követ.

A harmadik helyen holtversenyben áll a kriptovaluta-bányászat és -kereskedelem, illetve az MLM (multi-level marketing) típusú ügynöki tevékenység.     

A közlemény rámutat: bár a passzív bevétel  megszerzése sok esetben nem igényel komolyabb előképzettséget, a passzív jövedelemmel nem rendelkezők 83%-a nem is tervezi, hogy a közeljövőben belevág ilyen célból valamilyen tevékenységbe.     

Miért jó a passzív jövedelem?

A passzív jövedelemmel tervezők motivációja szerteágazó:

  • 42% több szabadidőt remél tőle
  • 37% rugalmasabb időbeosztást
  • 21% szórakoztató tevékenységet lát benne  

A passzív jövedelemre vágyók több mint fele még nem tudja, mire használná a passzív bevételéből származó összeget. Ezzel szemben 31%-uk nyugdíjkiegészítés céljából vágna bele a tevékenységbe, a megkérdezettek közel negyede szeretné hosszú távon kiváltani az aktív jövedelmi forrását.

Forrás: MTI