Csökkenő építkezési láz

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Alaposan megcsappant az építkezési kedv az egész országban - igaz, ennek más oka is van bőven, nem csak az, hogy úgy tűnt, véget ér a CSOK.

A költségek az egekben

Az infláció, a kivitelezési és a hitelköltségek eléggé elrettentik az építkezésen gondolkodókat. Erre csak rátesz egy lapáttal a népességfogyás miatt csappanó lelkesedés - a hatások összeadódása már több megyében is tettenérhető.

Negatív rekord

Minden típusú településen csökkent a lakásépítés mértéke 2022 első negyedévében 2021 azonos időszakához képest.

Budapesten 9,9%-kal, a megyei jogú városokban 38%-kal, a kisebb városokban 43%-kal, a községekben 35%-kal kevesebb használatbavételi engedélyt adtak ki.

Tolna megyében csupán három lakás épült 2022 első negyedévében. Ugyanebben az időszakban csak kicsivel több lakás született a következő megyékben:

Vas: 6

Békés: 13

Nógrád: 18

A fővárosban jobb a helyzet

Országosan csak 4,7 újépítésű lakás jutott tízezer lakosra 2022 első negyedévében, míg Budapesten ez a szám 14 volt.

Csak 8 megyében nőtt, 11-ben - mint pl. Hajdú-Bihar, Pest és Somogy megye - csökkent az építési kedv.

Az alábbi összefoglaló infografikáról leolvashatóak a településtípusokra bontott 2022 első negyedévében kiadott építési engedélyek és lakásépítések számai.

Építési engedélyek, lakásépítések Magyarországon, 2021. I. félév plusz 2022. I. félév

Az újépítésű ingatlanok piacára nem sok jó vár

Sem az év további részében, sem jövőre nem várható nagyobb fellendülés az újépítésű ingatlanok piacán, mivel az idén jelentkezett problémák várhatóan hosszútávon éreztetik hatásukat.

Az elmaradó építkezések miatt egyre kevesebb újépítésű lakás lesz az ingatlanpiacon, illetve jó eséllyel csak akkor fognak épülni újabb lakások, ha azokat a leendő lakók előfinanszírozzák teljes mértékben - ez az eset pedig már nagyban emlékeztetheti az öreg rókákat arra az időszakra, ami a rendszerváltás után jelentkezett a hazai ingatlanok piacán... ami egyértelmű visszalépés minden tekintetben.

Forrás: mfor.hu, KSH