Senki sem akar szétfagyni

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki kis rezsijű ingatlant keres, és pánikszerűen számolgatja mekkora alapterületű lakás fér még bele a büdzséjébe. A jövőt azonban senki sem ismeri...

Begyűrűzött a pánikhangulat

Bizonytalanok az ingatlant vásárlók, mert nem tudják eldönteni, mire számítsanak, hogyan fognak alakulni az energiaárak a jövőben. Senki sem tudja, meddig tudja a kormány fenntartani a jelenlegi energiaárszintet, csak egy a biztos: már ezt is nehezen képes a többség kifizetni.

Nagy házak hátrányban

Bár gyönyörűek tudnak lenni a hatalmas belmagasságú polgárházak, fűtés szempontjából a rémálom kategóriát képviselik. Ez régebben is így volt, azonban a csökkentett rezsi mellett még viszonylag jó szívvel vállalható volt - ez azonban egy pillanat alatt megváltozott. Mindenki szabadulni igyekszik a nehezen felfűthető ingatlanoktól, és senki sem akarja őket megvenni.

Kiváltképp rosszul járnak azok, akik például műemlék jellegű épülettel rendelkeznek, hiszen ezeket még szigetelni sem lehet tökéletesen. Amiben bízhatnak a tulajok, az a megújuló energiaforrás, amit szerencsés esetben már használnak is, kevésbé kedvező esetben a következő tulajdonosra vár a napelem, a napkollektor és/vagy a hőszivattyú telepítése.

A jövőben milyen fűtési rendszer lesz a leggazdaságosabb?

Teljesen egyedi, hogy kinek milyen fűtési rendszer éri meg. Ha önálló házról van szó, kizárólag a tulajdonostól függ, mit vállal fel. A jelenlegi körülmények közt egyértelműen a napelem és a hőszivattyú kombinációja tűnik a legésszerűbb megoldásnak.

Régen a panellakás volt megbélyegzett

A panelprogram előtt a panellakásokból menekült mindenki, hiszen az ottlakók leginkáb az eget fűtötték. Manapság viszont ezek a lakások felértékelődtek, hiszen viszonylag új, szigetelt nyílászárókkal rendelkeznek, és jól szigeteltek a falaik is.

Nem mellesleg viszonylag előre tervezhető a rezsi is, ráadásul a lakások egymást is melegítik bizonyos szinten. A panellakások közül is azok a legnépszerűbbek, amik geotermikus úton fűtöttek. Mivel hazánk termálvíz nagyhatalomnak számít, így akár ez az út is járható lehet hosszútávon országos szinten is - persze csak akkor, ha sikerül egészséges szinten tartani a hazai vízkészletek felhasználását.

A régi társasházak lehetnek nagy bajban

A régi típusú társasházak lakói valószínűleg egyedi gázfűtéssel igyekeznek majd megoldni a gázfogyasztás és a rezsi kordában tartását.

Az elszámolás még kérdéses

Igazán még azok sem érezhetik biztonságban magukat, akiknek van napeleme, legfeljebb akkor, ha sziget üzemmódban vannak - ez viszont a ritkább eset, hiszen az akkumulátorok még mindig nagyon drágák.

Még nem egyértelmű, hogy a napelemekhez bekötött villanyórák nyomán hogy fogják elszámolni a betáplált és kivett áramot a szolgáltatók; egyelőre csak azok lehetnek nyugodtak, akik szaldó elszámolással élhetnek.