A befektetők nem nyugszanak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Duna House felmérése szerint a nyár folyamán sem tétlenkedtek a befektetők: veszik az ingatlanokat töretlenül.

Csökkenő forgalom

A Duna House-nál 8978 adásvétel történt 2022 júliusában, ami az előző hónaphoz képest 17%-os, a tavaly júliushoz képest 20%-os forgalomcsökkenés.

A befektetések egyre hangsúlyosabbak

A vidéki tranzakcióknak csak 29%-a törént befektetési céllal.

Budapesten viszont tovább emelkedett a befektetési célú vásárlások aránya; a júliusi forgalom 44%-át ezek tették ki. Az adatok azt mutatják, hogy -míg 2022 májusában Budán 30, Pesten 20%-ban 70 millió Ft feletti otthonokra szerződtek, addig- júliusban a budai és a pesti oldalon is a 40-50 millió forint közötti ingatlanoké volt a főszerep, azaz átlagosan 54 millió Ft-os értékben vásároltak a befektetők ingatlanokat.

Határozottan megnőtt az alacsony fenntartási költségű kis lakások iránti kereslet, ami nem meglepő, hiszen a rezsiköltség most mindenkinek kiemelt szempont lett.

Melyik kerület vonzó a fővárosban?

A belvárosi kerületek természetesen mindent visznek, de olyanok is a befektetők látókörébe kerültek, amik eddig kevésbé voltak felkapottak. A legnépszerűbbek Angyalföld, Erzsébetváros és Terézváros.

Csökkent a jelzáloghitel-felvétel is

A Duna House Pénzügyek becslése alapján a jelzáloghitel-piacon is elkezdődött a csökkenő tendencia: 2022 júliusában 110 milliárd Ft jelzáloghitel realizálódott, ami 17%-os csökkenés a tavaly júliusi 132,6 milliárd Ft-hoz képest; az idei júniusi becsléshez viszonyítva pedig 8%-os elmaradásban van.

Aki olcsóbb ingatlanokra várt, nagyot koppant

Hiába csökkent a forgalom, az árak nem mérséklődnek. Országos szinten az eladások egyre inkább a magasabb értékkategóriák felé tolódtak el. Közép-Magyarország kivételével az ingatlan eladások 22%-a bő 40 millió Ft-os volt.

Pest megyében pedig még magasabb, bő 50 millió Ft-os áron kelt el a júliusban értékesített ingatlanok 42%-a.

Forrás: MTI