Még több társasház kap napelemet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha a lakók háromnegyede megszavazza, akkor - az új szabályozás szerint- fel lehet rakni a társasház tetejére a napelemet.

Sok beruházás elmaradt

A régi szabályozás szerint akkor is meghiúsult egy társasházi beruházás, ha csak egyetlen lakó élt a vétójogával. Ez a héten végre megváltozott, és érvényesülni fog "a többség dönt"-elv.

Így módosult a törvény

A társasházakról szóló törvény új verziója szerint a napkollektorok és napelemes rendszerek telepítéséhez a közös tulajdonban álló épületrészek esetében a jövőben 100% helyett elegendő 75%-os tulajdonosi szavazattöbbség.

Lényeges, hogy megállapítani a következőket:

  • a csatlakozás feltételei,
  • a telepítési és üzemeltetési költségek megoszlása
  • az üzemeltetés bevételeinek megoszlása

Ha nem lakásról van szó

A nem közös tulajdonban álló lakás, illetve az egyéb helyiségek (pl.: közös tároló) áramellátása érdekében a tervezett napelemes/napkollektoros rendszer a közös tulajdonban álló épületrészre csak akkor rakható fel, ha az a társasházi közös költség mérséklésére telepítendő napelem/napkollektor felhelyezését nem akadályozza meg.

Ha maximum 6 lakás van

Ha hat, vagy annál kevesebb lakás van a társasházban, akkor a következőt kell figyelembe venni: Tht. 13. § (3) bekezdés szerint a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény közös tulajdonra vonatkozó szabályai.

Csak átmeneti a könnyítés

Az ukrajnai háború és az energiaválság miatt tettek engedményt, amit sajnos vissza fognak vonni, amint "elmúlt a veszély". Ezért jól teszi minden társasház, ha kapva kap az alkalmon, és minél hamarabb telepíttet a közös tetőre annyi napelemet és napkollektort, amennyit csak bír...

Forrás: MTI

Napelem webáruház (x) »