Zárja ki a kinti hőmérsékletet!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akár forróság tombol odakint, akár farkasordító hideg van, a házon belülre egyiket sem kell beengedni.

A legegyszerűbb megoldás

Az újHÁZ Centrumhoz tartozó Piramis Építő Kft. által végzett felmérés szerint teljesen ésszerűen jár el a többség: az otthonfelújítási támogatást legtöbben ablakcserére, homlokzati szigetelésre és a tető korszerűsítésére veszik igénybe annak érdekében, hogy minél ellenállóbb legyen a hőmérsékleti szélsőségekkel szemben a ház beltere.

Mire megy el 3 millió?

A felmérést 700 ember bevonásával készítették el, amelyben azt vizsgálták, mire és hogyan költi el a maximum 3 millió forintos állami otthonfelújítási támogatást egy átlagos felújító Magyarországon.

A válaszadók csaknem 100%-a több terület fejlesztésére fordította a támogatást, amelyet sokan a homlokzati nyílászárók cseréjéhez, homlokzati szigeteléshez, és a tető korszerűsítéséhez vesznek igénybe.

A klíma a válaszadók mintegy harmadánál fordul elő, akárcsak a gépészeti fejlesztések (például: szivattyú, kazántelepítés).

A sor végén a kerítés, a terasz és az erkély felújítása, korszerűsítése található.

A baráti ajánlás számít

A megkérdezettek 87%-a baráti ajánlás alapján választott kivitelezőt, szemben a közösségi média csatornáival és a szakemberkereső portálokkal.

A felújítók fele legalább 3-6 hónappal a munkálatok megkezdése előtt tudja lefoglalni a mestereket, és csak 17% talált már egy hónapon belül szakembert.

A felmérés szerint a felújítók 50%-a már befejezte a munkálatokat, míg a megkérdezettek másik felénél még folyamatban van a felújítás. Elenyésző azok száma, akik még nem álltak neki a munkálatoknak.

Alapvetően nincsenek nagy csúszások

Akik végeztek már a felújítással, azoknak 42%-a nem, vagy csak pár napos csúszást tapasztalt az átadási határidőkben. A válaszadók további 60%-ának körében egyenlően oszlik el a 2-3 hetes, az 1-2 hónapos, illetve a 3-6 hónapos csúszás. Az állami támogatásra pályázók döntő hányada egyformán költött munkadíjakra és építőipari termékekre.

A barkácsolók országa vagyunk?

Mindezek mellett arra is rámutattak, a magyarok fele úgy véli, hogy szakember segítsége nélkül is elbír a felújítási feladatokkal. A válaszok alapján a festést, a tapétázást, a kertépítést a megkérdezettek 65%-a maga végzi, de még a hideg-meleg burkolás is előfordul a házilag elvégzett munkák listáján.

Forrás: MTI