Az építőipar megmentője

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A moduláris építkezés fejlett országokban már egész jól teljesít, de hazánkban csak most kezdi bontogatni a szárnyait.

Hiába a hosszabbítás

Igaz, hogy az építőipar örült az 5%-os áfakedvezmény meghosszabbításának, ám ennek ellenére csökkenésre számít a szakma az újépítésű ingatlanok terén.

A reménysugár

Mindig van remény, és aki megújulásra képes, annak mindig van lehetőség. Ez az építőiparban is igaz; mi sem mutatja jobban, mint hogy a Masterplast hazánkban 2023-ra közismertté akarja tenni a modern moduláris építészetet, mellyel rengeteg pénzt és időt lehet megspórolni, így ennek az építkezési módozatnak bőven marad mozgásterülete még egy kevésbé kedvező ágazati környezetben is.

A moduláris építészet előnyei

Kevesebb idő és pénz

Nem csak kevesebb idő és pénz egy moduláris alapokra helyezett építkezés, de sokkal pontosabb kivitelezést is lehetővé tesz. Nem véletlen, hogy Amerikában, Hollandiában, Belgiumban, Angliában, és a skandináv országokban egyre többféle épület születik meg ezzel az építkezési technológiával.

Kevesebb szakember, kevesebb hibalehetőség

Mivel hazánkban égető szükség van szakemberekre, így egyáltalán nem mindegy, mennyi ideig van szükség szakmunkára, illetve hány szakembert igényel egy-egy munkafolyamat. A moduláris építkezések során kevesebb képzett építőipari szakemberre van szükség, ráadásul kevesebb ideig. Mivel a tervezés során modern ipari szoftvereket használnak, így a kivitelezés során is jelentősen csökken a hibalehetőségek száma, ráadásul több helyszíni munkafolyamat kiiktaatható a moduláris építkezés során, ami ugyancsak gyorsítja a folyamatot.

Nem az időjárás az úr

Mivel gyorsabban kivitelezhető egy épület alapszerkezete moduláris építkezés esetén, így kevésbé van kitéve az időjárás viszontagságainak maga az egész építkezés is.

Tervezhető költségek

Nem utolsó szempont, hogy nem az építkezés közepén derül ki egy esetleges jelentős alapanyaghiány és drágulás, hiszen az építkezés során már adva vannak a modulok, így azoknak fix az ára - már ez önmagában nagy versenyelőnyt nyújthat a modulházak számára.

moduláris ház

Milyen épületeknél ajánlott a moduláris technológia?

Az sem mellékes, hogy pár hét alatt kész az épület, de a széleskörű felhasználás felett sem szabad elsiklani. Modulárisan épülhet: lakópark, sorház, iroda, munkásszálló, kollégium, hostel, orvosi rendelő, sportöltöző, edzőterem, közösségi épület, ipari csarnok kiszolgáló épülete.

A 3D acél vázszerkezet plusz merevítésekkel akár 12 emeletes épületek kivitelezését is lehetővé teszi.

Korszerűsítésre is kiváló

Még egy hagyományos épület fejlesztése és kibővítése is sokkal egyszerűbben megoldható moduláris technológiával, de egy moduláris épület esetében a bővítés már szinte gyerekjáték.

Könnyen okosítható, és energiahatékony

Nem csak költöztethető egy moduláris ház, de minden más szempontból is megfelel a mai kor elvásárainak. Alacsony energiafelhasználású, és egyszerűen kiépíthető benne egy komplett okos otthon rendszer. 

Forrás: portfolio.hu