Csökkenésre lehet számítani

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyelőre töretlenül menetel előre az ingatlanpiac, de az OTP szakértője szerint akár 15%-os forgalomcsökkenés is beüthet nem is soká.

A számok nem hazudnak

Nem elég, hogy az Eurostat felmérése szerint csak Csehország és Észtország körözte le Magyarországot ingatlanár növekedésben az elmúlt egy évben Európában - nálunk 19% volt- , de A KSH és az MNB 2022. I. negyedévére vonatkozó lakásárindexei is árulkodóak. 

Az első negyedévben nem történt semmi szokatlan

A KSH adatai szerint a használt lakások és az újépítések árváltozása továbbra is együtt mozgott. (Ez még a rezsicsökkentés csökkentése előtt volt!) Egy év alatt a használt ingatlanok országos átlagára 20%-kal, az újlakásoké 19%-kal emelkedett.

Már az év elején is brutál árak voltak

2022. január-márciusban Budapesten az újépítésű lakások átlagos m2-ára bő egymillió Ft volt; a Balaton környékén "csak" 900 ezer Ft, míg Debrecenben, Székesfehérváron és Győrben (a legdrágább megyeszékhelyeken) 700-750 ezer Ft volt a m2-ár.

Természetesen a fővárosban értékesítették a legtöbb újépítésű lakást, de a megyeszékhelyek és a vidéki városok így is a forgalom kétharmadát adták. Budapesten a további kedvezményes rozsdaövezeti beépítések miatt még bőven van mozgástere az újlakáspiacnak.

Ahol lemaradt a főváros

A főváros a használt lakások piacán már nem remekelt annyira, hiszen a teljes forgalomnak csak 20%-át adta, míg a tranzakciók majdnem 2/3-a a községekhez és kisebb városokhoz köthető.

Országosan a következőképpen alakultak a használt lakás átlagárak:

 Országos használt ingatlanárak 2022 I. negyedév (ezer Ft/nm)

Minden régióban bő 20%-os volt az áremelkedés

A Közép-Dunántúlon 27,9%-os, a Dél-Dunántúlon 27,6%-os, míg Észak-Magyarországon 20,5%-os volt a használt lakások árnövekedése az idei első negyedévben. Várhatóan nem csak nominálisan, de reáláron is marad a drágulás - már csak az a kérdés, hogy milyen mértékű lesz, illetve meddig tart időben és helyileg. A községeknél megfigyelhető a mérséklődés, ami a rezsinövekedés miatt várhatóan más településtípusokon is jellemzővé fog válni, hiába hosszabbították meg a falusi CSOK-ot és a Babaváró Hitelt.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az idén -a tavalyi adatokhoz viszonyítva- év végéig akár 10-15%-os forgalomcsökkenéssel is számolhatunk.

Forrás: penzcentrum.hu