Negyedével nőttek az árak vidéken is

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A megyei jogú városokban egy év alatt 24,2%-kal nőtt az ára az új építésű ingatlanoknak az Otthon Centrum felmérése szerint.

Kevesebb lakás, magasabb árak

Tavaly ilyenkor több ingatlanfejlesztés keretében jóval több lakás készült a megyei jogú városokban, mint idén. Nem mellesleg több építkezést is indítottak, mint manapság, ami az infláció és az építőanyagárak tudatában nem túl meglepő.

Jelenleg 263 ingatlanfejlesztés van folyamatban, ami a vidék számára 6300 lakást jelent, nagyjából 862 ezer Ft/m2-áron – ez egy évre vetítve 24,2%-os emelkedést jelent az átlagos m2-árak tekintetében. Sopronban és Debrecenben viszont már könnyedén találni bő milliós m2-árakat is.

Megyei Jogú Városok 2022/3.

Megyei Jogú Városok 2022/3. 2.

Óvatosak a fejlesztők

Az újonnan induló projektek száma is megcsappant a harmadik negyedévben: csupán 30-ba kezdtek bele 461 lakással (amiből 370-et már értékesítenek), azaz minden oldalon csökkenés tapasztalható. Az aktuális építkezések 6,5, a lakások 11, míg az induló projektek száma 19%-kal csökkent. Utóbbiak közül csak Debrecenben indult nyolc is.

Debrecen, Szeged és Pécs városában folyik jelenleg a legtöbb építkezés, míg az újépítésű lakások mennyiségének tekintetében a rangsor Szeged, Debrecen és Nyíregyháza.

A legkevesebb új lakás Hódmezővárhelyen készül. Salgótarjánban és Dunaújvárosban sem sokkal jobb a helyzet, hiszen ezekben a megyei jogú városokban sem indul három lakásosnál nagyobb építkezés ebben a negyedévben. 

Forrás: penzcentrum.hu