Őszre átrendeződik a piac?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A nyári forgalom gyengébb volt, mint tavaly, de ennek ellenére augusztusban bővült az ingatlanpiac a Duna House elemzése szerint.

A nyár volt a mélypont

A nyár közepén tapasztalt mélypont után erősödött az ingatlanpiaci forgalom augusztusban a Duna House adatai alapján: az ingatlanközvetítő cégcsoport által regisztrált 9748 adásvétel az előző hónaphoz képest több mint 8%-os forgalom emelkedést mutat, azonban az előző év hasonló időszakától 14%-kal elmarad. A hagyományos tendenciának megfelelően további bővülést várnak a szakemberek az őszi ingatlanpiacon.

Ingatlan-adásvételek száma Magyarországon, 2006-2022. augusztus

A befektetéseké lesz a főszerep

Az elemzés szerint fokozatosan erősödik a befektetők jelenléte az ingatlanpiaci tranzakciókban Budapesten és vidéken is: a budapesti tranzakciók több mint 40%-a befektetési célú vásárlás volt.

A kicsi lakások voltak a legnépszerűbbek

A fővárosban augusztusban is népszerűek voltak a belvárosi kerületek, valamint az ezekben található 20-40 m2-es lakások, míg a 120 m2 feletti ingatlanok szinte teljesen kiestek a vásárlók által kedvelt körből Pesten. A befektetett összeg a júliusi 54 millióhoz képest 46 millió forintra csökkent átlagosan idén augusztusban.

A nagyobb ingatlan is vonzó, hiába emelkedik a rezsi

Budapesten és vidéken is a tranzakciók 21%-át a nagyobb lakásba költözés ösztönözte. Azonban a júliusihoz képest 6%-kal, az előző év azonos időszakához képest pedig 10%-kal csökkent a nagyobb ingatlanba költözők aránya. A vidéken vagy a nagyvárosok agglomerációjában nyugalmat kereső, otthonteremtési céllal vásárlók kivárása is érezhető.

Valószínűleg a rezsiemelkedéssel hozható összefüggésbe, hogy a 60 év feletti ingatlanvásárlók aránya vidéken duplájára nőtt.

A panel most a legkelendőbb

Az augusztusi értékesítési adatok alapján az ingatlanok forgási sebessége megnőtt az előző év azonos időszakához képest: a panellakások eladáshoz két hónap sem kell Nyugat-Magyarországon és a főváros pesti részén, viszont az ország többi területén sincs szükség 2,5 hónapnál többre.

A téglalakások kevésbé kapósak

A használt téglalakások eladási idejét vizsgálva Budán nincs érdemi változás, Pesten némiképp emelkedett az értékesítéshez szükséges idő, a főváros belvárosi kerületeiben pedig közel fél évre is szükség lehet.

További emelkedésre kell számítani

A Duna House szerint az ingatlanárak alakulásán nem érzékelhető a trendváltozás; az alacsony fenntartási költségű ingatlanok, például a panellakások árazásában az előző évhez képest országosan átlagosan 37%-os emelkedés látható idén augusztusban.

Kevesebb hitel fogyott

A közlemény szerint a jelzáloghitel-piacon is érezhető a nyári szezon. A Duna House Pénzügyek becslése alapján 2022 augusztusában 90 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott, ami a júliusi hónappal megegyező nagyságrendet mutat.

A visszaesést a pénzügyi szakértők szerint az ingatlanpiac nyári lassulása okozta és az, hogy az év elején lekötött Zöld Otthon Hitelek szerződéses folyamata és folyósítása befolyással volt a szerződött hitelállományra az első félévben.

Forrás: MTI