Változtatnia kell az eladóknak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lassan, de biztosan változik a piac, amit előbb-utóbb tudomásul kell vennie az eladóknak - főleg a nagyobb ingatlannal rendelkezőknek.

Kénytelenek lesznek változtatni az eladók

Az energiaárak az egekben vannak, és nincs is arra remény, hogy csökkenjen a mértékük. Jó eséllyel még több nagy alapterületű ingatlan kerül eladósorba, mint eddig... viszont ezek már szinte biztos, hogy a magas fenntartási költségek miatt kerülnek ki a piacra, tehát nem feltétlen jókedvéből akar megválni tőlük a tulajdonosuk. 

Az eladók a múltban élnek

Az eladók nem nagyon akarják tudomásul venni, hogy az eddig is túlárazott ingatlanukat egész biztosan nem fogják tudni eladni annyiért, mint amit ideális árként megálmodtak. Ennek több oka is van.

Egyrészt nem veszik figyelembe, hogy ha számukra is megterhelő lenne kifizetni a nagy alapterületű ingatlanuk téli rezsijét, az másnak is nagy eséllyel ugyanolyan problémát fog jelenteni.

Másrészt leáldozott a szuper kedvező hiteleknek, ami elég nagy visszatartó erő a vásárlók számára, hiszen szinte egy öngyilkossággal ér fel a jelenlegi infláció- és kamatkörnyezetben hitelt felvenni - főleg nagy összegűt.

Nem véletlen, hogy bár az ingatlanpiacon az idei első negyedév erős volt, a másodikat már csak átlagos forgalom jellemezte.

Egyre fogynak a vevők

A Balla Ingatlan szerint jóval kevesebb vevő van jelenleg a piacon, pont a hitelre vásárlók számának csökkenése miatt. A markánsan emelkedő alap- és hitelkamatok mellett a szárnyaló rezsidíjak sok felelősen gondolkodó vásárlót eltántorítanak. Viszont ezzel párhuzamosan egyre több eladó ingatlan kerül ki a piacra, így szép lassan keresleti helyett kínálati piaccal fogunk szembesülni.

Ami a kutyának se kell

A Balla Ingatlan szerint nagyon jól érzékelhető, hogy az energetikai szempontból kevésbé vonzó ingatlanokat senki sem keresi, ezért számítani lehet arra, hogy a több száz négyzetméteres családi házak piaca még inkább bővülni fog. Már csak azért is, mert ezek közt elég sok a korszerűtlen fűtésrendszerrel és rossz nyílászárókkal bíró, amiknek rendszerint hiányzik, vagy gyenge a szigetelése.

Sokat kellene engedni az árból

A fent említett ingatlanokra nagyon sokat rá kellene költeni, ami a vételáron és az adókon túl már nem biztos, hogy belefér a vevő büdzséjébe. Ha az eladó fél komolyan meg szeretne válni az ingatlanától, érdemes elgondolkodnia azon, hogy legalább annyit engedjen a vételárból, mint amennyibe egy korszerűsítés kerülne - ami persze súlyos érvágást jelent az ingatlan tulajdonosának, így nem könnyen megy bele egy ilyen ügyletbe, hiszen ki akar kapásból akár 35%-ot is bukni?

Sok éven át tarthat az eladók eszmélése

Senki sem szeret árat csökkenteni, és mint tudjuk, a remény hal meg utoljára... ezért sem valószínű, hogy gyorsan reagálna a kínálati piac a számára kedvezőtlen folyamatokra.

Ráadául nem csak a rezsi, de még az üzemanyagárak is a nagy házak ellen van, hiszen az ilyenek jelentős része az agglomerációban található, ahonnan a magasabb üzemanyagárak mellett már nem biztos, hogy megéri bejárni a munkahelyre... Például Budakeszin látványosan visszaesett a házak iránti kereslet. Most úgy tűnik, csak egy kormányzati beavatkozás hozhatja vissza az agglomerációk népszerűségét.

Kicsik előnyben

Egyre vonzóbbak tehát az eleve a nagyobb városokban lévő, kisebb alapterületű ingatlanok, ahonnan nem kell sokat utazni, és amiknek viszonylag olcsó a fenntartása.

Vannak kivételek

Általánosságban most a kisebb, korszerűbbek és energiatakarékosabb, lehetőleg újépítésű lakások viszik a pálmát, de akadnak persze kivételek is: a Velencei-tó környékén például nem törik magukat annyira a vevők az ilyen ingatlanokért. Igaz, használt ingatlanok közt is sok a felújított vagy jó állapotú, így van miből válogatnia a vevőknek.

Forrás: penzcentrum.hu