Nem hibásak a gázszámlák

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az új gázszámlák nem feltétlen azt tükrözik, amire a fogyasztók számítottak, de erre is megvan a magyarázat: a fűtésre bejelentett gázfelhasználás.

Miért magasabb a rezsi, mint számoltuk?

Valószínűleg azért kaptunk nagyobb számlát, mint reméltük, mert a gázfelhasználásnál anno a fűtést jelöltük be, nem az egyéb háztartási célt - ebben az esetben pedig a nyári „norma" nulla.

Mi a gond ezzel?

A fűtési célú gázfelhasználás normája akkor, amikor nincs fűtési szezon, nulla, így a nem fűtési időszakban történő minden egyéb gázfelhasználás a „norma” túllépését jelenti. Ez régebben fel sem tűnt a fogyasztóknak, hiszen nem volt külön kedvezményes tarifa.

Érdemes elővenni a szerződést, és átböngészni, mert felesleges reklamálni a gázszolgáltatónál, ha a szerződésünkban fűtési célú gázfelhasználás áll.

Annyira nem nagy a baj

Természetesen az éves elszámoláskor a pluszban befizetett pénzt az MVM Next visszatéríti, ha benne maradtunk az éves keretben - ez a földgáz esetében évi 63 645 megaJoule, azaz legalább 1729 m3.

Az MVM Next honlapján találhatók számlamagyarázatok, továbbá tájékoztató videók a rezsiváltozásokról és a kedvezményekről. Ha úgy döntünk, a honlapon vagy a mobil applikáció használatával bármikor kérelmezhetjük a diktálás és az átalányadózás közti váltást.

Forrás: vg.hu