EU-s pénz a rezsicsökkentéshez

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

5900 milliárd forintot kaphat hazánk az EU-tól, hogy csökkentse az energiafogyasztását.

Támogatás és hitel az energia-függetlenedésre

Az EU összes tagállama egy új tervet kell készítsen: a REPowerEU az orosz eredetű fosszilis energiahordozóktól való függetlenedést szolgálja. Emiatt hazánk lehetőséget kap arra, hogy 2511 milliárd forintnyi támogatást, és további 3400 milliárd forintnyi hitelt vegyen fel az EU-tól.

Mire megy majd az 5900 milliárd?

Hogy ezt a nem kicsi összeget hogyan fogja elkölteni az állam, még nem tudni pontosan.

Az viszont biztos, hogy a hazai ingatlanok energetikai állapotán van mit javítani, és bőven erre lehetne szánni a teljes összeget is annak érdekében, hogy Magyarország érdemben csökkenteni tudja az energiafüggőségét. Egy széles körre kiterjedő energetikai felújítási program akár pár év alatt negyedével csökkenthetné hazánk földgázimportját, és a teljes hazai gázfelhasználást is ötödével mérsékelhetné.

Vannak tervek

Reménykeltő, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium a közelmúltban több ízben arról nyilatkozott, hogy nemsoká új, lakóépületekre vonatkozó energetikai felújítási pályázatok kaphatnak zöld utat. Ezek tervezetten legalább 30%-os energiamegtakarítást jelentenek majd ingatlanonként.

„Örülünk, hogy a kormányzat a lakosság és szakértőink szavát meghallva a közeljövőben lakás energetikai felújítási pályázatot indít. Ez viszont csak akkor hozhat tartós rezsicsökkentést és energiabiztonságot, ha egy átfogó és sokéves, az alacsony és átlagos jövedelműeket differenciáltan elérő, mélyfelújításra ösztönző komplex energetikai otthonfelújítási pályázati program valósul meg. Ehhez most kell rendezni az állami forrásokat és az uniós források elköltésére vonatkozó terveket, kiemelten a helyreállítási terv REPowerEU fejezetét, és a jelenleg tervezettnél jóval több forrást kell rá allokálni” – nyilatkozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

Megszívlelendő tanácsok a kormány számára

A Magyar Természetvédők Szövetsége konkrét javaslatokkal is előállt az ország vezetői számára, melyben nem csak azt sürgetik, hogy a felvehető pénz lehető legnagyobb hányada energiahatékonysági beruházásokat fedezzen, de az ezeket felölelő programokat hosszú évekre kívánják foganatosítani. Fontosnak tartja, hogy az alacsonyabb jövedelműek ingyen juthassanak hozzá az energiahatékonyságot növelő beruházáshoz, a jobb módban élők pedig csak maximum 40%-os támogatást élvezhessenek a programban, melyet kedvezményes hitellel egészíthetnének ki.

Forrás: penzcentrum.hu