Magyarország az ingatlan-paradicsom?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kalandvágyó külföldiek, akik jó áron akarnak nagy ingatlanhoz jutni - hála a gyenge forintnak - paradicsomi állapotokkal találkoznak Magyarországon.

A deviza mindent visz

Évente nagyjából 140 000 ingatlan tranzakció történik hazánkban, amiknek csak 2-3%-a külföldi érdekeltségű, viszont jellemzően ez a pár százalék kifejezetten nagy alapterületű luxusingatlanokra vonatkozik.

Valószínűleg ez az arány rohamosan nőni fog, mert az idei látványos forintgyengülés tönkreteszi a hazai vevők esélyeit, és óriási lehetőséget nyújt az erős devizával rendelkező külföldieknek. Nem véletlen, hogy az újonnan felépült BudaPart lakóparkban is nagyon sok a külföldi - itt tipikusan a kínai lakók vannak felülreprezentálva.

Ijesztő tendencia

Egyre jellemzőbb, hogy az ingatlan ára nem forintban van feltüntetve, hanem euróban vagy dollárban.

Ami igazán meglepő, hogy a forint romlásának hála ezek a devizában szereplő árak csökkenő tendenciát mutatnak. Akár bő 10%-kal kevesebbet is fizethet az a külföldi, akinek van türelme várni egy hónapot.

Dollárban az amerikaiak mellett az ukrán, az orosz és az arab vevők szoktak számolni. Mivel a külföldiek jellemzően képesek egy összegben, azonnal kifizetni az ingatlan árát, így az eladó - ha  nem akar bajlódni a sokszor problémás magyar vevőjelöltekkel - inkább beadja a derekát, és enged az árból akár 20%-ot is.

Ráadásul a rohamosan gyengülő forint miatt az elengedett 20%-ot még mérsékelheti is az erősödő dollár/euró árfolyama, így egészen kicsit bukik az ingatlan tulajdonosa.

Kikre számíthatnak az eladók?

Egyre több az egzotikus országból származó vevő, pl.: mongol, venezuelai, vietnámi, kínai - utóbbiak a tavaly külföldiek által indítottt 378 ingatlantranzakció harmadában kínaiak kaptak főszerepet. Ami szintén meglepő, hogy a tranzakciók tizede ajándékozás volt. 

Régebben az orosz és ukrán vevők aránya is hangsúlyos volt, de a háború miatt ez idén nem mondható el.

Paraszti romantika?

A német és holland családok jellemzően a belső-somogyi vidéken keresnek parasztházat abban a reményben, hogy önfenntartó gazdálkodásba kezdhetnek. A Balaton felvidék is népszerű a körükben, mint ahogy az előző években az orosz és ukrán vásárlók körében.

A kínaiak Budapestet kedvelik

A kínai állampolgárok által leginkább preferált terület a 13., a 10. és a 9. kerület. Az ukránok a 9., az orosz befektetők a 13. kerületet kedvelik a fővárosban, azon kívül pedig Hévíz a kiemelt célpontjuk. Az izraeliek kedvelt kerülete a 7., míg a briteknek a 6., de Debrecent is nagyon szeretik. Az amerikai állampolgárok Pécs városát részesítik előnyben.

Lehet, még engedély sem kell

Az EU, az EGT és Svájc állampolgárai nem kötelesek kormányhivatali engedélyért folyamodni, ha hazánkban kívánnak ingatlant vásárolni. Aki nem tartozik az előbb felsorolt kategóriák egyikébe sem, annak viszont az ingatlan fekvése szerint illetékes kormányhivatal engedélyére van szüksége, amit rendszerint meg is adnak. 

Forrás: mfor.hu