Még nincs világvége hangulat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bár még nem kell a világvége hangulattól tartanunk, érdemes figyelemmel kísérni a hazánkon kívüli ingatlanpiaci történéseket is.

Európában is gyűlnek a viharfelhők

Nem csak Magyarországon kezd aggasztó lenni a helyzet - világszinten probléma a magas infláció, az alapanyaghiány és a csökkenő vásárlóerő. Ráadásul az ingatlanpiacot is negatívan befolyásolja a központi bankok folyamatos kamatemelése: mivel egyre többe kerül finanszírozni egy ingatlant, egyre kevesebb a vevő.

A bérlők is kezdenek eltűnni

De nemcsak a vevők fogyatkoznak, a bérlők is. Hiába van rengeteg gyönyörű új épület, ha a gazdasági változások miatt a bérlők nem tudják kigazdálkodni a megemelkedett bérleti díjakat.  

Márpedig ha nincsenek bérlők, akkor az ingatlantulajdonosok kénytelenek taktikát váltani: igen nagy eséllyel adnak túl az ingatlanjaikon.

Érdemes figyelemmel követni az ingatlanpiacot lekövető Stoxx 600 Real Estate indexet, ami nem kevesebb, mint bő 40%-ot esett, és közel negyedszázados mélyrepülésben van. Nem szabad alábecsülni ezt a jelenséget, mert azt mutatja, hogy már a legnagyobb ingatlantulajdonosokat is utolérte a válság.

Nem akarnak irodát bérelni

Csak a CBR Group becslése szerint is nagyjából 6 milliárd fontnyi irodaállomány értékesítését mondták eddig vissza a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt. Sem a vevők, sem az eladók nem mernek lépni a jelenlegi helyzetben, aminek leginkább a rendkívül magas hitelek az okai. A gyorsan változó hitelkörnyezetben szinte senki sem mer kockáztatni, nehogy képtelenné váljon a hitelek törlesztésére.

Csak az Egyesült Királyságban lévő német és francia ingatlanok esetében is 24 milliárd euró lenne szükséges ahhoz, hogy refinanszírozni lehessen őket az elkövetkező három évben. Nem véletlen, hogy több szakértő szerint is a közeljövőben

kényszer eladási hullám fog végigsöpörni az ingatlanpiacon - legfőképpen a kereskedelmi és luxusingatlanok között.

 Már van negatív példa

Elrettentő példa a Vonovia, mely Európa legnagyobb bérlakás állományával rendelkezik, azonban az elmúlt időszakban a részvényárfolyama olyan mértékben csökkent le, és a hitelköltségei oly mértékben emelkedtek, hogy kénytelen 13 milliárd eurónak megfelelő értékű ingatlant áruba bocsátani.

Bár a bérbeadók ideig-óráig csökkenthetik veszteségeiket a bérleti díjak emelésével, de mivel tartós recesszió várható - és a fogyasztók költségei nem csökkennek, hanem markánsan növekednek -, így ez hosszú távon nem nyújthat megfelelő kompenzációt. Példának okáért Németországban már most képtelen kigazdálkodni a háztartások közel 15%-a a lakhatási költségeket.

Tarol az infláció

Mivel az infláció világszinten jelentős, mindenfelé csúsznak a projektek. Ez így van Kínában is, ahol félkész lakásokba költöznek be a lakók.

Nagyon sok ingatlancégnek az elkövetkező három évben járnak le a kötvényei összesen 80 milliárd euró értékben; ebből adódóan joggal aggódhatnak a befektetők és a pénzintézetek egyaránt, hogy vajon sikerül-e megoldani a refinanszírozás kérdését.

Ha a bankok hajlandóak hitelezni, még akkor is nagy bajban lehetnek az ingatlancégek, hiszen júniusi adatok szerint az Egyesült királyságban, Németországban és Franciaországban kilenc hónap alatt megduplázódott a hitelt felvevők költsége.

Messze a kilábalás

Közép-Európában nem csak hazánkban kezd kritikussá válni a helyzet: Csehországban és Lengyelországban is látványosan belassult az ingatlanpiac. Nem véletlen, hiszen Lengyelországban a lakosság jelentős részének változó kamatozású hitele van. De Olaszországban is erőteljesen mutatkoznak a recesszió jelei...

Kérdés, hogy vajon hány év múlva fog újra lendületet venni az ingatlanpiac, és vajon a pénzügyi piac ebben mennyire lesz segítségére.

Forrás: vg.hu