Csak semmi pánik!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Münchenben nemrég megtartották az Expo Real ingatlanpiaci konferenciát, ahol Európa legnagyobb ingatlanpiaci szereplői tanácskoztak.

Ez az Expo nem az az expo

Az idei Expo Real már korántsem olyan optimista volt, mint a tavalyi, hiszen minden ingatlanpiaci szakember tisztában van vele, hogy - sok más piachoz hasonlóan - az ingatlanpiac is tipikusan hullámzó, és most bizony éppen egy hullámvölgy felé tart. A jelenlegi száguldó infláció még egy átlagember számára is elegendő lenne arra, hogy gyanút fogjon, nem hogy egy szakembernek, aki tudja, a finanszírozási problémák még komoly nehézségeket okozhatnak.

Csak semmi pánik!

Bár már a nagyobb ingatlanpiaci szereplőknek is óvatosabbnak kell lenniük, egyelőre a gazdasági válság inkább a kis- és középméretű fejlesztőket sújtja - náluk egyre jelentősebb a kitettség mértéke, ami kezd súlyos problémává dagadni. A legnagyobbak egyelőre inkább csak a csökkenő hozamok miatt aggódnak, illetve próbálják optimalizálni az ingatlanportfóliójukat - utóbbi tipikusan az intézményi befektetőkre jellemző.

A hosszútávú befektetők évek óta erre várnak

Bár belassulóban van az ingatlanpiac, a szakemberek nem vélik úgy, hogy tartós visszaeséssel kellene számolni.

Az pedig, aki nem rövidtávon tervez, hatalmas lehetőségekhez juthat az elkövetkezendő időszakban, hiszen viszonylag nyomott áron juthat hozzá kiváló ingatlanokhoz. Összességében tehát az jár jól, aki - már évek óta egy visszaesésre számítva - könnyen mozgatható tőkét halmozott fel annak érdekében, hogy most - kihasználva a piaci visszaesést - diszkont áron vásárolhasson be.

Forrás: propertyeu.info