A BIM a mentőöv

Itthon még nem nagyon terjedt el, pedig akár meg is mentheti az építőipart: ez az épületinformációs modellezés, azaz a BIM.

Mik az előnyei az épületinformációs modellezésnek?

Azt kell hogy mondjuk, ez a jövő - nem véletlen, hogy egyre több helyen használják a BIM rövidítésű épületinformációs modellezést.

A lényege, hogy sokkal jobban tervezhetővé teszi a költségvetést egy építkezés folyamán, és nem mellesleg a határidők betartására is pozitív hatással van az alkalmazása.

Szerencsére hazánkban is egyre elterjedtebb a használata az épületinformációs modellezésnek - ezt a BIM Revit intelligens tervező szoftverrel tudják megoldani. A statisztikák szerint a szakemberek 7%-a kizárólag ezzel a programmal dolgozik, ami már biztató jel. Nem véletlen, hogy a hazai tervezők 30%-a egyértelműen az épületinformációs modellezést tartja a jövő útjának már csak azért is, mert segítségével a tervhibák sokkal korábban felismerhetők.

Dinamikusabbá teszi a fejlesztésben dolgozók közti kommunikációt, és - ami nagyon fontos - jóval kevesebb alapanyag vásárlásra ösztönöz annak köszönhetően, hogy rendkívül nagy pontossággal jósolja meg a szükséges anyagmennyiséget.

A kommunikációt elősegítő hatása azért is kiemelten fontos, mert ennek eredményeképpen kevesebb újratervezés, illetve visszabontás szükséges - ezzel is időt, pénzt és energiát spórol minden tervezésben és építkezésben résztvevő számára.

De mi is az a BIM?

Az épületinformációs modellezés során minden adat felhalmozásra kerül, ami az adott épülettel kapcsolatos, és ezek alapján lenyűgöző háromdimenziós modelleket készít a BIM. Hála ennek a programnak, nem csak a tervezési idő rövidül le nagymértékben, de a a vizualizációs technikának köszönhetően minden építkezésnél érintett egyértelműen láthatja, hogy mennyi anyagból milyen épületre számíthat.

Már a megjelenésekor is nagy sikere volt ennek a programnak, azonban az elmúlt időszak rohamosan növekvő árai és a készlethiányok miatt jobban a szakemberek fókuszába került.

Ami külön nagyszerű a BIM-ben, az az, hogy nem kizárólag a tervezéstől a kivitelezésig, hanem akár a lebontásig is széles körű megoldásokat kínál.

Nyugaton már bevált

Mivel Nyugat-Európában már bizonyított a rendszer, ezért a gyártók igyekeznek eleve könnyen integrálható cikkszámokkal ellátni a termékeiket, hogy a BIM-tervekben egyszerűen és gyorsan megjeleníthetőek legyenek.

A gyártók sok mindent megtehetnek annak érdekében, hogy termékeik még inkább helyet kaphassanak a tervezési folyamatokban: használhatnak színkódolást, kifejleszthetnek pluginokat és előgyártása rajzokat is. Természetesen a rendkívül pontosan vezetett terméklista a siker alapja - enélkül hiába minden fejlesztés.

Itthon is egyre népszerűbb

A BIM Revit szoftvert hazánkban egyelőre leginkább csak a rendkívül nehezen tervezhető épületrészek megtervezésénél használják. Azok a szakemberek, akik kizárólag ennek a programnak a segítségével terveznek, jellemzően nagyobb tervezőirodák kötelékében dolgoznak, ahol fontos a hatékonyság.

Magyarországon egyelőre főként ipari létesítményeket, egészségügyi intézmények épületeit és közintézményeket terveznek BIM szoftverekkel, de egyre jellemzőbb családi házak és tömbházak terveinél is Revit használata. A szakemberek túlnyomó többsége ivóvíz rendszerek, lefolyó rendszerek, fűtési rendszerek, hűtési rendszerek, továbbá esővíz elvezetése és tűzívíz rendszer megtervezésére használja a szoftvert.

Egy dologban azonban egyetértenek:

a jövő egyértelműen a BIM szoftvereké, és - közvetve vagy közvetlenül, de - megkerülhetetlen részét fogják képezni az életünknek. 

Forrás: penzcentrum.hu