Kötelező teendők ingatlan meghirdetése előtt

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

20 tipp a sikeres eladás/kiadás érdekében.

Lakásunk eladása első ránézésre bonyolult és hatalmas feladatnak tűnik, így fontos, hogy az előkészítés fázisát miként hajtjuk végre. A kiindulópont mindig legyen a döntés meghozatala, ami egyáltalán nem könnyű vállalkozás; egy ingatlan értékesítése életünk legnagyobb értékű tranzakciói közé tartozik, nem mindegy, mennyit hozunk ki belőle. 

Az alábbi listával alaposan fel tudunk készülni az ingatlan eladására - szó lesz az ingatlanon belüli, illetve azon kívüli rendrakási teendőkről is.

  1. Végezzünk tisztasági festést az eladás megkezdése előtt: ennek elvégzéséhez sok esetben elegendő lehet az is, hogy ha két rétegben átfestjük a falakat fehérre.
  2. Alaposan takarítsunk ki az ingatlant, nem megfeledkezve az ajtók, ablakkeretek lemosásáról, az esetleges dohányzásból eredő sárga szín megszüntetéséről, valamint az illatosítók kihelyezése is hozzájárul majd a komfortérzet kialakításához az helyiségeket megtekintőknél.
  3. A kis költséggel járó felújítási munkákat minden esetben végezzük el, mert ezek teszik sok esetben eladhatóvá az ingatlanunkat.
  4. Érdemes megcsinálni az apró javításokat, amiket eddig halogattunk: például a nehezen nyíló ajtó(ka)t előre megjavítani, ha nem ég egy adott helyen valamelyik lámpa, akkor ott izzót cserélni, akár a kapcsolót is cserélhetjük.
  5. Amennyiben elektromos hosszabbítókat használunk akkor azokat takarjuk el, tegyük a bútorok mellé, vezessük el azokat úgy, hogy minél kevesebb látszódjon belőlük.
  6. Az ablaktisztítás mind kívülről, mind pedig belülről vonzóbbá teszi az eladni kívánt lakást vagy házat.
  7. A függönyök kimosása se maradjon el, bár az eladási procedúra során jó ötlet csak a világos függönyöket felrakni; ha a sötétítő függönyt mellőzzük, akkor a világosabb helyiség tágasabbnak fog majd tűnni.
  8. A szőnyegeket tisztítsuk ki gőzzel vagy szőnyegtisztítóval; amennyiben ez nem indokolt, akkor elég lehet egy alapos porszívózás is
  9. Bár jó eséllyel az adott ingatlanunkat mi már belaktuk, és az adott elrendezésével nekünk semmi gondunk nincs, fontos a rendrakás, azaz a lakás zsúfoltságának megszüntetése.
  10. A szobákban pakoljuk  el a ruhákat, az egyéb tárgyakat, táska, játék ne maradjon elöl.
  11. Szellőztessünk alaposan és húzzuk fel az árnyékolókat.
  12. A könyvespolcon rendben sorakozzanak a könyvek, hogy az még a látványával is rendet sugározzon, valamint a szekrény tetejéről is pakoljunk el, ne egy lomtár benyomását keltse.
  13. A helyiségek szellősek, átjárhatóak legyenek, ellenkező esetben ez optikailag csökkenti a teret. Sokszor elég, ha eltesszük a fogasról a kabátokat, a cipőket elpakoljuk a helyükre, így megszűnik a "raktárra" való asszociációja a külső szemlélőknek.
  14. A terasz vagy erkély ne tárolóként funkcionáljon, hanem inkább egy békés, nyugodt sziget benyomását keltse; aki ránéz, hadd érezze, hogy itt érdemes akár hosszabb időre is leülni, kikapcsolódni.
  15. A konyhában tegyünk rendet. A mosatlan edényeket mosogassuk el, a pultról pakoljuk el a nem használt gépeket, edényeket; tegyünk ki tiszta konyharuhát.
  16. A fürdőszobában a kád és a mosdó széléről pakoljuk el a flakonokat, kozmetikumokat.
  17. A hajas fésűt, hajszárítót, köntöst tegyük be a szekrénybe. A szennyestartó tetejét csukjuk le és szépen összehajtott tiszta törölközőket helyezzünk ki.
  18. Ne felejtsük el a zuhanykabin üvegét és csaptelepeket alaposan vízkőtleníteni.
  19. Tegyünk virágot a vázába, kerüljön gyümölcs az asztalra, de nem kell túlzásokba esni a dekorációval. A televíziót kapcsoljuk ki.
  20. A legfontosabb dokumentumokat gyűjtsük össze, legyenek egy helyen, és azok tartalmával legyünk tisztában. A felkészült érdeklődők sok kérdést fognak feltenni, illetve kérik, hogy betekintést kapjanak ezekbe az iratokba.

A home staging, azaz ingatlanfelkészítés vitathatatlan haszna, hogy annak alkalmazásával gyorsabban, azaz rövidebb idő alatt lehet eladni az adott ingatlant, még akkor is, ha ezt nem szakértő segítségével végezzük el, hanem saját magunk vágunk bele. A gyorsaságnak kézzelfogható értéke van: minél hamarabb az eladó zsebben van a pénz, annál kevesebb energiát, azaz időt kell az eladásra fordítania.

Az sem mellékes szempont, hogy a tapasztalatok szerint a piaci árnál magasabb áron lehet eladni a felkészített lakásokat, házakat. Hiszen az előkészített ingatlan hirdetése kitűnik a kínálatból, kiemelkedik a tömegből, és ezáltal sokkal több emberhez juthat el.