Duna House: az első negyedévben tízéves mélypontra esett az ingatlan adásvételek száma

Az előző évhez képest jelentős, 46 százalékos a visszaesés.

Országosan 7787 lakóingatlan-adásvétel történt márciusban, amely az előző évhez képest továbbra is jelentős, 46 százalékos visszaesés, de februárhoz képest már 25 százalékkal több tranzakciót jelent a Duna House ingatlanközvetítő vállalat saját adatain alapuló tranzakciószám-becslése szerint.

A társaság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelte, hogy az első negyedévben tízéves mélypontra esett az adásvételek száma. Január és március között 19 983 tranzakció történt az előző évi 39 156 után.

A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

A cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass becslése szerint márciusban 39,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak, amely az előző hónaphoz képest 19 százalékos növekedés, de 67 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi bázisidőszakhoz képest.

A Magyar Nemzeti Bank tényadatai és a Duna House márciusi becslése alapján az első negyedévben a kihelyezett jelzáloghitelek összege az előző évhez képest 67 százalékkal, 113,4 milliárd forintra esett vissza.

Az ingatlanpiaci tranzakciószám emelkedésével párhuzamosan a Duna House szakértői a hitelpiacon is növekedést várnak a következő hónapokban.

MTI