Duna House: visszaesést hozott az április az ingatlanpiacon

Áprilisban országosan 6787 lakóingatlan cserélt tulajdonost.

Átmeneti visszaesést okozott a húsvéti és tavaszi szünet időszaka a hazai ingatlanpiacon, áprilisban országosan 6787 lakóingatlan cserélt tulajdonost, ami ezerrel kevesebb az előző hónaphoz képest - közölte az MTI-vel szerdán a Duna House-cégcsoport.

A Duna House saját adatain alapuló becslése szerint az idei áprilisi adat országosan 37 százalékos visszaesést mutat a tavaly áprilisihoz képest, és az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest is 13 százalékkal gyengébb teljesítményt jelez.

A szakértők szerint ez nem szokatlan jelenség, átmeneti visszaesésről van szó, és májusban már ismét növekvő tendenciával számol az ingatlanközvetítő vállalat.

Elemzésük szerint további élénkülés érezhető a jelzáloghitel-piacon, áprilisra a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass, a hazai adatai alapján, 42 milliárd forintos volument becsült. Ez az előző havi becsült adathoz képest 6 százalékos növekedést mutat, azonban számottevő, 71 százalékos csökkenést jelez az előző év áprilisi jegybanki adathoz képest.

Közölték, ahogy az ingatlanpiacon, úgy a jelzáloghitel-piacon is fokozódó aktivitást prognosztizálnak a szakértők a második negyedévben.

MTI