Fontos teendők ingatlanvásárlás előtt

Tippek ingatlanvásárlást tervezőknek.

A megfelelő ingatlan kiválasztása csak első ránézésre egyszerű feladat, annak ellenére hogy "csak" magunk és családunk számára választunk. Maga a vásárlás egy igen összetett folyamat, hiszen a jogi procedúrák, az ügyintézés még abban az esetben is időt és nagy odafigyelést igényel, ha egyébként minden simán megy, illetve számos olyan kötelező eleme és lépése van, amin mindenkinek át kell jutni.

Az alábbiakban áttekintjük a leglényegesebb vásárlási tippeket.

  • Az irreálisan alacsony áron kínált ingatlan több, mint valószínű, hogy nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. Érdemes alaposan utánanézni, hogy mikor és milyen felújítás történt az ingatlanon, ha történt egyáltalán
  • A vásárlás előtt mindenképpen szánjunk elég időt a kínálat megtekintésére, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy pár nap után megtaláltuk álmaink otthonát. Ha valamely ingatlan nagyon szimpatikus számunkra, akkor látogassunk oda többször is, hogy a közlekedési viszonyokat és a szomszédokat is megismerhessük. Járjuk be a környéket, ne akkor csalódjunk, ha már ott lakunk - ilyen lehet például az, hogy meggyőződjünk, semmi ne zavarja a nyugalmunkat, például egy forgalmas és népszerű szórakozóhely.
  • Ha lehetőségünk van rá, akkor több napszakban is nézzük meg az ingatlant - könnyen lehet, hogy az adott környék egy teljesen más arcát mutatja nappali fényben, mint sötétedés után.
  • Elegyedjünk szóba a szomszédokkal, adott esetben kérdezzük meg az eladót, hogy ő mit szeretett a legjobban, mi az, ami zavarta az ingatlanban vagy annak a környékében, és ha az illető hajlandó elárulni,, akkor azt is nyugodtan derítsük ki, miért döntött az ingatlan eladása mellett.
  • Figyeljünk az olyan apró jelekre, mint a dohos szag, az ablakok párásodása, a szekrények mögötti penészedés, vagy leváló festék, ha nem megfelelő a szigetelés - a repedések a falon süllyedést is jelezhetnek akár.
  • Bár örömteli, és a törődés jelének vehetjük a legtöbb esetben, de a friss festés nem mindig jelenthet jót - adott esetben az újonnan felhelyezett rétegek kisebb-nagyobb hibákat is takarhatnak.
  • Készítsünk listát arról, hogy mi szerepel az eladási árban. Ilyenek például a beépített bútorok, gépek, lámpák - ha felújításra szorul az ingatlan akkor adjuk össze a vételárral a felújítási költséget, hogy még így is megéri-e? Ha szükséges és elkerülhetetlen a felújítás, akkor figyeljünk oda a felújítási időre, mikor költözhető, mikor vehetjük igénybe?
  • Ne felejtsünk el utánaszámolni, hogy  mennyibe fog kerülni az ingatlan fenntartása havi szinten. A korábbi felújításokhoz kapcsolódóan próbáljuk meg beszerezni az ingatlanon dolgozó korábbi szerelők elérhetőségét, mert hasznos lehet azzal a személlyel beszélni, aki, ha a későbbiekben valamilyen probléma merülne fel, első kézből származó információkkal rendelkezik.

Végezetül pedig ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az adásvételi szerződés aláírását követően az ügyvédnek 30 napon belül kezdeményeznie kell a Földhivatalnál a tulajdonos változás bejelentését. 15 napon belül pedig jelezni kell a tulajdonosváltozást a közművek felé is, azaz a távhő, gáz, víz, áram, távközlő hálózatok felé.