DH: érdemes szakértő segítségét kérni a családoknak az otthonteremtéshez

A Babaváró hitel igénylési határidejét meghosszabbították jövő év december 31-ig.

Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.

A Credipass pénzügyi szakértőire hivatkozva felidézték, hogy a Babaváró hitel igénylési határidejét meghosszabbították jövő év december 31-ig, az eddigiekhez képest változatlan feltételekkel.

A hitel folyósítását követő első öt év alatt, ha nem születik meg az első gyermek, akkor az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül egy összegben kötelező visszafizetni - figyelmeztettek.

Hozzátették: ha megszületik a gyermek a szerződés aláírását követő első öt évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztés pedig három évre felfüggeszthető; második gyermek esetén a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik, harmadik gyermeknél a teljes tőketartozást elengedik.

Emlékeztettek arra, hogy a csok-nál az egyik alapvető elvárás, hogy az igénylők és gyerekeik a szóban forgó ingatlanban lakjanak, a folyósításától számítva tíz éven át. Változás, hogy július 1-től a kincstár fogja ellenőrizni a beköltözés tényét, nem kell bemenni a pénzintézethez. Akárcsak a Babavárónál, a korábbi 60 nap helyett itt is 90 napra bővítették a gyermek születése után a megfelelő dokumentumok benyújtási határidejét május 13-a óta.

Szintén újdonság, hogy a Falusi csok-nál július 1-től korszerűsítés esetén a munkák befejezésére rendelkezésre álló határidő 3-ról 4 évre emelkedik. Az új határidő a már folyamatban lévő korszerűsítésekre is érvényes.

MTI