Változtattak a CSOK-on és a babavárón

A babaváró hitel összege 10 százalékkal, a falusi csoké 50 százalékkal emelkedik.

 A csütörtöki Kormányinfón bejelentett változásokról Hornung Ágnes a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára azt mondta: a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, valamint a gazdasági szankciók teljesen átalakították a gazdaságot, egyebek mellett "elszálltak" az ingatlanárak. Ezért - folytatta - a mostani életviszonyokhoz kell igazítani a családtámogatási rendszert.

A részletekről kifejtette:

10 százalékkal emelték a babaváró hitel összegét, azaz a korábbi 10 milliós helyett 11 millió forintos állami támogatást kapnak a párok 2024. január 1-jétől.

A támogatást a 30 év alatti és a már gyermeket váró nők fogják tudni igénybe venni - mondta.

A sima, "városi" CSOK ebben a formájában nem lesz igényelhető 2024. január 1. után, az 5000 főnél nagyobb településeken megszűnik ez a lehetőség (más támogatási forma lesz rá kidolgozva).

A falusi CSOKot érintő változásokról ismertette, használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítése és bővítése esetén egy gyermek után a támogatás 1 millió forintra, két gyermek esetén 4 millióra, három vagy több gyermek esetén pedig 15 millió forintra nő.

Hornung Ágnes szólt arról is, hogy meglévő lakás korszerűsítése és bővítése esetén pedig a támogatási összeg egy gyermek esetén 500 ezer, két gyermeknél 2 millió, három gyermeknél pedig 7,5 millió forintra emelkedik.