Ingatlan tájolásának meghatározása

Érdemes a fő lakóhelyiség, a nappali viszonyításával meghatározni a tájolást.

A tájolás az ingatlan helyiségeinek és nyílászáróinak (szobák, ajtók, ablakok) az elhelyezkedését jelenti. Érdemes a fő lakóhelyiség, a nappali viszonyításával meghatározni a tájolást, és a többi szoba fekvését még külön részletezheted az ingatlan leírásában, ha szükséges.

Keleti fekvésű helyiség például az, ami reggeltől délig kap napot, nyugati pedig, ami dél és napnyugta között.

Hogyan állapíthatom meg az ingatlanom tájolását?

Iránytű használata: az iránytűt a lakás vagy ház belsejében is lehet használni, lehetőleg távol a mágneses zavaroktól. Ha az iránytű beáll az északi irányba, az alapján a többi irányt is meghatározhatjuk. Hasonló módszer a "kinti" mérés is: álljunk párhuzamosan a házunkkal leghosszabb fallal, nézzük meg a fal irányát, hogy merre tart.

Ha pl. közvetlenül északra mutat, akkor tudni fogjuk, hogy a ház észak-dél irányú. 

Google Maps (vagy más térkép alkalmazás): egy mobileszköz segítségével (okostelefon, tablet) könnyedén be tudjuk "lőni" az online térkép segítségével a ház tájolását. Érdemes több eszközzel is elvégezni ugyanazt a helymeghatározást, mivel nem minden alkalommal jelzi a Google Maps, hogy mennyire pontos az alkalmazásban lévő iránytű.

Ha helymeghatározás funkcióval nem rendelkezik egyetlen eszközünk sem, akkor a pontos cím megadásával lehet a tájolást ellenőrizni. 

Napfelkelte és naplemente segítségül hívása: a napfelkelte és a naplemente megfigyelésével nem tévedhetünk abban, hogy merre van a kelet és merre van a nyugati égtáj.

Ha reggel a szemünkbe süt a nap a szoba ablakán keresztül, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy az adott helyiség kelet-nyugat tájolású. 

Szakember segítségének igénybevétele: ha nem vagyunk biztosak a módszerekben vagy egyszerűen csak szeretnénk, ha egy szakember segítene nekünk meghatározni az ingatlan tájolását, akkor kérjük építész, ingatlan értékbecslő vagy más releváns szakember segítségét. Ők tapasztaltak az ilyen típusú meghatározásokban és pontosabb eredményt adhatnak.