Erre figyeljen falusi csok igényléskor

Duna House: az állami támogatások módosítása miatt

Az állami támogatások - családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok 2024-től bekövetkező - módosítása fokozott érdeklődést váltott ki az ingatlan-, és a hitelpiacon egyaránt - közölte szerdán az MTI-vel a Duna House, amely egyúttal összegyűjtötte a Falusi csok igénylésének buktatóit is.

A közleményben Fülöp Krisztián, a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi vezetője kifejtette: érdemes mind az idei, mind a jövő évi feltételeket körültekintően megvizsgálni egy pénzügyi szakértővel és a falusi csok igénylésénél ezeket összevetve dönteni a folyamat elindításáról, szükséges lépések megtételéről.

A Credipass szakértői szerint fontos tudni, hogy a falusi csok igénylésének egy éves, míg a három gyermekre igényelhető 10 millió forintos összegnél minimum 2 éves TB jogviszony a feltétele a házastársak és élettársak esetében. Így például ha több, mint 30 nap telt el társadalombiztosítási jogviszony nélkül az új és régi munkahely közti váltásnál, akkor nem igényelhető a támogatás.

Szigorú feltétel még az erkölcsi bizonyítvány beszerzése és bemutatása, a büntetlen előélet, valamint a köztartozás-mentesség. Utóbbi bizonyítására sok esetben a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kell kérni nullás igazolást.

Kiemelték, hogy a támogatás maximum 50 százaléka fordítható használt lakás vagy ház megvásárlására jelenleg, a többit a felújításra, bővítésre vagy bővítéssel egyidejű korszerűsítésre kell felhasználnia a családnak.

Példaként említették, hogy bővítésnek minősül, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, ezenkívül belefér még a finanszírozásba a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Korszerűsítésnek számít egyebek mellett a víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése vagy belső hálózatának kiépítése, az épület szigetelése és a kéményépítés is.

Ugyanakkor rámutattak, hogy berendezési tárgyakra, háztartási gépekre vagy bútorokra a támogatás nem használható fel, így energiatakarékosságot célzó új vagy korszerűbb gépek nem finanszírozhatók a falusi csokkal.

A bővítésnél, korszerűsítésnél a tervezett munkákról költségvetést kell készíteni, ami tartalmazhat támogatott és nem támogatott munkálatokat is. Ezt érdemes átnézetni pénzügyi szakértővel, hogy biztosan átmenjen az igénylés. Ráadásul az ügyfélnek minden esetben meg kell finanszíroznia előre a munkákra tervezett összeget és ezt csak utólag fogja visszakapni. A megvalósult teljesítések legalább 70 százalékát számlával kell igazolni.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a falusi csok nem érhető el minden banknál, így erről is érdemes pénzügyi szakértővel egyeztetni.

MTI