Duna House: stagnált az ingatlanpiac szeptemberben

Az előző hónapokban tapasztalt trendforduló után szinten maradt az ingatlanpiac szeptemberben - áll a Duna House hétfőn közzétett elemzésében.

A Duna House által szeptemberre becsült 8067 tranzakció közel azonos az augusztusi adattal, és az előző év szeptemberéhez képest is csak 12 százalékos mérséklődést jelent, ami az idén a legenyhébb csökkenés.

Közölték: szeptember volt a harmadik hónap, amikor az adásvételek száma 8000 felett zárt. Így több mint 22 ezer tranzakciót becsül az ingatlanközvetítő vállalat a harmadik negyedévre, ami éves alapon 20 százalékos elmaradás 2022-höz képest. A trendek alapján, az alacsony bázis és a növekvő aktivitás miatt az utolsó negyedévben a Duna House várakozása alapján visszazárhat az ingatlanpiac a tavalyi szintre.

Szeptemberben országosan 50 milliárd forint lakáscélú jelzáloghitelre kötöttek szerződést a cég elemzése szerint, a harmadik negyedévben pedig 161 milliárd forint jelzálogcélú, forint alapú hitel került ki a piacra a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass magyarországi adatai alapján. Az ingatlanpiaccal párhuzamosan a hitelpiacon is erős utolsó negyedévet várnak a cégcsoport szakemberei - közölték.

MTI