Új napelempályázat indul

Január 1-től a háztartási méretű kiserőművek betáplálási korlátozása is feloldásra kerül az ország nagy részén.

2024 elején új napelemes pályázatot hirdetnek meg a háztartási méretű napelemek és energiatárolók kombinált telepítésének támogatására, összesen 75 milliárd forintos forrással. Erről számolt be Lantos Csaba, az energiaügyi miniszter, aki csütörtökön Budapesten beszélt a Portfolio.hu szakkonferenciáján.

Az energiaügyi minisztérium fő célja az, hogy a magyar háztartások számára továbbra is vonzó legyen a napelemek telepítése, így lehetőségük lesz saját energiaszükségletüket megtermelni.

Azok, akik a pályázat keretében napelemeket telepítenek, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a beruházáshoz, amelynek mértéke a fejlesztési költségek 65 százalékát fedezi.

A napelemek és energiatároló rendszerek együttes telepítésének előnye, hogy a nappal termelt energiát az esti vagy hajnali órákban is felhasználhatják a családok.

A szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján a legkésőbb 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak.

A hálózatfejlesztések eredményeként jövő januártól lehetőség nyílik az átmeneti betáplálási korlátozás feloldására az ország legnagyobb részén, a hálózat 93 százalékán, az érintett fogyasztók 84 százalékánál.