Duna House: az átlagosnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

A befektetési céllal vásárló ügyfelek érdeklődése és aktivitása az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az év vége felé hagyományosan erős.

Az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben. A befektetők ingatlanvásárlási kedvét az inflációkövető állampapír kivezetése erősítheti a megszokottnál is jobban, míg az otthonteremtési céllal vásárlókat a "városi" csok és a babaváró támogatás nyújtotta lehetőségek motiválják - ismertették várakozásaikat a szakemberek pénteken.

A szokásosan az év leggyengébb időszakának számító december idén meglepetéseket tartogathat. Az elmúlt 10 év decemberre becsült piaci tranzakciószámainak átlaga ugyanis mindössze 8985 a Duna House adatai szerint, míg 2023 eddigi legerősebb hónapja a május volt, amikor mindössze 10 187 tranzakciót becsült az ingatlanközvetítő hálózat.

A befektetési céllal vásárló ügyfelek érdeklődése és aktivitása az elmúlt időszak tapasztalatai alapján az év vége felé hagyományosan erős, a befektetők ilyenkor törekszenek arra, hogy még az óévben jó helyet találjanak befektetésre szánt pénzüknek.

Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK)bejelentése szerint november 28-án kivezették az inflációkövető állampapírt, ami a befektetőket az ingatlanok felé tereli majd jövőre, sőt ennek köszönhetően az általános év végi befektetői jelenlét is fokozottabb lehet idén. Ezzel szemben az otthonteremtési céllal vásárlók egy csoportja, a további gyermeket nem tervező házaspárok utolsó pillanatos elhatározásai a szakértői várakozások szerint nagy eséllyel dömpinget indíthatnak az ingatlanpiacon, a hivatalokban és a pénzintézetekben egyaránt.

Mind az ingatlan-, mind a pénzügyi szakértők tapasztalatai alapján megnövekedett azon érdeklődők aktivitása, akik az utolsó pillanatban úgy döntöttek, mégis szeretnének élni az idén még elérhető otthonteremtési támogatásokkal, legyen az a kamatmentes kölcsönként maximum 10 millió forintot jelentő babaváró támogatás vagy a 2024-től már nem igényelhető "városi" csok - mondta a szakértő.

Azok a családok, akik már megtalálták a kiszemelt ingatlant és rendelkeznek aláírt adásvételi szerződéssel, pénzügyi szakértői segítséggel jó eséllyel beleférhetnek az igénylési határidőkbe, de érdemes felkészülni arra, hogy a pénzintézetekben és hivatalokban a megszokottnál nagyobb lehet a tolongás. A "last minute" igénylők számára jó hír azonban, hogy az idei évben a kormány csupán a 2023. december 27. és 2024. január 1. közötti időszakra rendelte el a téli igazgatási szünetet, így csaknem a teljes hónap rendelkezésre áll az ügyintézésre - hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

MTI