2040-ig kivezetné az EU a fosszilis tüzelésű kazánokat

Az Európai Tanács és a Parlament megállapodásra jutott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatával kapcsolatban.

Fokozatosan kivezetné a fosszilis tüzelőanyagokat az épületek fűtéséből az EU - írja a portfolio.hu. A már korábban beharangozott változtatás fő célkitűzése, hogy a fűtésre használt energiát a megújuló forrásokból előállított villamos energia felé tolják el.

A napokban közzétett bejelentés megállapítja, hogy az EU-ban az épületek felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint egyharmadáért. Ezen a helyzeten szeretnének változtatni úgy, hogy javuljon az épületek energiateljesítménye, és ezzel párhuzamosan csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.

A fosszilis tüzelésű kazánok fokozatos kivonásának tervével kapcsolatban az Európai Tanács és az Európai Parlament megállapodott abban, hogy

a nemzeti épületfelújítási tervekbe belefoglalnak egy ütemtervet a fosszilis tüzelésű kazánok 2040-ig történő fokozatos megszüntetésére.

A hosszútávú cél pedig az, hogy 2030-ra minden új épület zéró emissziós épület legyen, 2050-re pedig a teljes meglévő épületállomány zéró kibocsátású épületekből álljon.