Duna House: változó hangulat uralta idén az ingatlanpiacot

A tavalyihoz képest emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan.

Változó hangulat uralta idén az ingatlanpiacot, tavaly országos átlagban az előző évinél négy százalékkal többet, 40,1 millió forintot fordítottak otthonteremtésre a vevők - közölte a Duna House szombaton az MTI-vel.

A közleményben azt írták:

a fővárosi átlag az országossal megegyező mértékben emelkedett, a lakások átlagos vételára 55 millió forintról 57 millió forintra nőtt.

Az értékesített ingatlanok között a hárommillió forintos négyzetméterenkénti árat meghaladó új építésűek mellett egyre több a kétmillió forint feletti négyzetméteráron tulajdonosra talált használt budapesti lakás is - idézték Benedikt Károlyt, a cég PR és elemzési vezetőjét.

A Duna House eladók körében végzett felmérése szerint a tulajdonosok ötöde örökségétől vált meg, nagyjából ugyanennyien korábban befektetésként vásárolt ingatlanukat adták el, 16 százalékuk nagyobb lakásba költözött, míg 12 százalékuk kisebb alapterületű otthont választott.

Vevőik 18,9 százalékának motivációja első lakás vásárlása volt, 18,7 százalékuk nagyobb otthonba akart költözni, míg befektetési céllal 14,3 százalékuk vett ingatlant.

Arról is tájékoztattak: a Duna House tranzakciós adatai alapján a legdrágábban egy nyugati országhatárhoz közel fekvő vármegyeszékhely kertvárosában található mediterrán luxusvilla kelt el, amelyért közel 660 millió forintot fizetett az új tulajdonosa.

Ez a 661 négyzetméteres okosotthon volt a cég legnagyobb eladott ingatlana idén, míg a legkisebb egy tíz négyzetméteres ház volt a fővárosi agglomeráció déli szektorában - írták. Hozzátették: legolcsóbban, 900 ezer forintért, egy 20 négyzetméteres Baja közelében található ingatlan talált új tulajdonosra.

Százmillió forintot, vagy afölött a tavalyival megegyező arányban, az értékesített ingatlanok négy százalékáért fizettek, 20 millió forintért vagy az alatt pedig az összes eladott ingatlan csaknem negyedét tudják megszerezni a vevők - jelezték.

A tavalyihoz képest két százalékponttal,

tíz százalékra emelkedett az egymillió forint feletti négyzetméteráron elkelt ingatlanok aránya országosan, míg a fővárosban ezek tavalyi 24 százalékos aránya 30 százalékra ugrott idén.

A Duna House legidősebb értékesített ingatlana egy soproni 1700-as évek elején épült házban levő jó állapotú 92 négyzetméteres, kertkapcsolatos lakás volt 826 ezer forintos négyzetméterárral, egy győri 1780-ban épült 210 négyzetméter alapterületű házért pedig 110 millió forint felett fizettek - áll a közleményben.

MTI