Nőtt az ingatlanok értékesítési ideje

A harmadik negyedévében panellakást átlagosan 99 nap alatt lehetett értékesíteni.

A harmadik negyedévben lassult az ingatlanpiac forgási sebessége: minden lakástípus - panel, tégla, családi ház - esetében tovább tartott az ingatlanok értékesítése,  mint egy éve - közölte az Otthon Centrum országos felmérésének eredményeit az MTI-vel hétfőn.

Közleményükben ismertetik: a harmadik negyedévében panellakást átlagosan 99, téglalakást 100, családi házat pedig 157 nap alatt lehetett értékesíteni.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője, Soóki-Tóth Gábor jelezte: jelentős különbségekkel lehet találkozni állapottól és elhelyezkedéstől függően. Mivel az ingatlan minősége felértékelődött a vásárlók szemében, ezért a rosszabb állapotú ingatlanok eladási ideje érezhetően megnőtt.

A panellakások átlagos értékesítési ideje a tavalyi év harmadik negyedévéhez képest 44 nappal nőtt, Budapest belvárosának kivételével, ahol az átlagos forgási sebesség továbbra is 60 nap.

A főváros egyéb városrészeiben azonban már átlagosan 90 nap szükséges egy panellakás eladásához, míg a megyei jogú városokban 100, az agglomerációban 130, a kisebb városokban 160 nap az átlagérték.

A téglalakások átlagos értékesítési ideje egy év alatt 26 nappal emelkedett. A külső pesti kerületekben és a fővárosi agglomerációban kelnek el leggyorsabban a lakások, átlagosan 83 nap alatt. Budán és a megyei jogú városok többségében valamivel több időt tölt az ingatlan a piacon, átlagosan 90 napot, míg a főváros belvárosi kerületeiben és a hat régióközpontban 115, valamint 120 nap a középérték. A kisebb településeken pedig az országos átlag 100 napba telt az átlagos értékesítési idő.

Az Otthon Centrum felmérése szerint a használt házak átlagosan 157 napot töltöttek a piacon, ami 27 nappal több, mint egy éve. Átlag alatti értékesítési idő jellemezte a budai és a külső kerületeket (131 nap és 140 nap), valamint a régióközpontokat (140 nap).

A fővárosi agglomerációban az átlaggal megegyező, a kisebb településeken, városokban viszont már az átlagnál hosszabb idő, 170 nap szükséges a használt házak eladásához - közölték.

MTI