2024-es otthonteremtési támogatások - CSOK, CSOK Plusz és a babaváró hitel

A CSOK pluszt külföldi munkaviszonnyal is lehet igényelni.

2024. január 1-jétől érhető el az újfajta CSOK plusz hitel, amely kombinálja a kamattámogatást illetve tartalmaz részleges tartozás-elengedést; sőt, az erre jogosultak a falusi CSOK-kal, illetve a babaváró hitellel is igénybe vehetik a különböző támogatásokat. 

Támogatások mértéke falusi csok esetén

Új lakóház vásárlásánál 2024-ben az alábbi összegek érvényesek: 

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
  • 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint

A támogatás kizárólag az új építésű egylakásos lakóépületek esetében marad meg. Vagyis az új építésű többlakásos lakóépületekben lévő önálló lakások megvételéhez nem lesz felhasználható 2024-től a kedvezmény.

Használt lakás vásárlása esetén, ha korkorszerűsítés és/vagy bővítés is történik - a kapott támogatásnak viszont legfeljebb a fele fordítható a használt lakás megvásárlására.

  • 1 gyermek esetén 1 millió forint
  • 2 gyermek esetén 4 millió forint
  • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint

Bővítésről akkor beszélhetünk, ha legalább egy lakószobával nő az ingatlan, illetve megfelelő lehet a tetőtér-beépítés, emelet-ráépítés is. Nem minősül bővítésnek azonban például az, ha egy meglévő, jelenleg nem lakószobaként funkcionáló helyiséget alakítanak át lakószobává.

Támogatások mértéke CSOK plusz esetén

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

  • 1 gyerekre maximum 15 millió forint
  • 2 gyerekre maximum 30 millió forint
  • 3 gyerekre maximum 50 millió forint

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyereke is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

A CSOK Pluszt új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez egyaránt fel lehet venni, mindegyikre ugyanakkora támogatás jár, azt a gyerekszám határozza csak meg. Első közös lakás vásárlása esetén a CSOK Pluszt maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése, azaz újabb gyerek születése esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet.

Támogatások mértéke babaváró hitel esetén

2024. januárjától a kamatmentes kölcsön maximális összege 11 millió forintra emelkedik, egyúttal a a kölcsön törlesztőrészletére érvényes felső korlátot 50 ezer forintról 51 ezer forintra emelik. A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, ha ezen időszak alatt baba születik, akkor a kamatmentesség megmarad lejáratig. A második gyermek érkezésekor elengedik a fennálló tartozás 30%-át, majd a harmadik baba érkezésekor elengedik a teljes fennálló tartozást. Az első két gyermekünk születésekor kérhetjük a törlesztési kötelezettségünk 3 -3 éves felfüggesztését.

Kik vehetik igénybe a falusi CSOK-ot?

A falusi csokot azok vehetik igénybe, akik a kormányrendeletben felsorolt kistelepüléseken szeretnének lakóingatlant vásárolni vagy egy meglévő házat felújítani, magasabb támogatási összegre lesznek jogosultak 2024-től. A falusi CSOK használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére/bővítésére, illetve a meglévő ingatlan korszerűsítésére/bővítésére fordítható. Nem vehető igénybe a támogatás, ha az igénylő az általa 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.

Kik vehetik igénybe a CSOK pluszt ?

CSOK Plusz már csak gyermekvállalással igényelhető, de a már meglévő gyermek is beleszámít a hitelösszegbe. Ezt a hitelt csak házastársak igényelhetik, viszont a korábbi CSOK-kal szemben a CSOK Pluszhoz csak kedvezményes, de nagyobb összegű hitel, amiből viszont a második és azt követő gyermek megszületésekor 10-10 millió forint leírható támogatásként. 

A CSOK Pluszt csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig, 2025. december 31-ig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket. A CSOK Plusz az ország összes településén vásárolandó, építendő vagy bővítendő lakóingatlanhoz igényelhető. A 2630, külön rendeletben meghatározott preferált kistelepülésen a CSOK Plusz a falusi CSOK-kal együtt is felvehető. A házaspároknak legalább két évnyi társadalombiztosítási jogviszonyt kell igazolni az igényléshez. Ez utóbbi időszakban munkavállalói vagy vállalkozói jogviszony szükséges a sikeres igényléshez, de elfogadják a Tbj. 4. § 11. pontja szerinti kiegészítő tevékenységet is. 

Közmunkásként továbbra sem lesz lehetőség igénybe venni a támogatást, viszont a tb-jogviszonyra vonatkozó feltételeket nem kell teljesíteni azoknak, akik otthongondozási vagy ápolási díjra jogosultak, illetve megváltozott munkaképességűek. A CSOK pluszt külföldi munkaviszonnyal is lehet igényelni, ha az igénylő(k) nyilatkoznak arról, hogy a szerződés megkötését követő fél éven belül Magyarországon fog jogviszonyt létesíteni. 

Kik vehetik igénybe a babaváró hitelt?

A babaváró hitelre akkor jogosultak a párok, ha a hölgy tagja az igényléskor nem töltötte be a 30. életévét - korábban ez az életkori szabályozás a 40. életévet jelölte meg felső határként.

A 2024-es évben lesz egy átmeneti időszak: a régi szabályok lesznek érvényben abban az esetben, ha a hölgy igényléskor már terhes. (A magzat betöltötte a várandósság 12. hetét.) Vagyis 2024-ben még a 41 éves korhatár lesz érvényes a hölgyekre akkor, ha a házaspár már babát vár.

Bővebben a falusi CSOK, CSOK plusz és babaváró részleteiről »