Otthon Centrum: alig emelkedett az új építésű lakások négyzetméterára vidéken az első negyedévben

A cég tapasztalata szerint a legtöbb projektben nem vagy csak minimálisan emeltek árat a fejlesztők.

A vidéki ingatlanpiacon az új építésű lakások kínálati négyzetméterára idén az első negyedévben átlagosan 1,035 millió forint, ami mindössze 0,7 százalékkal haladja meg a korábbi negyedéves értéket - közölte az Otthon Centrum hétfőn az MTI-vel.

Hozzátették, hogy ilyen kismértékű emelkedésre legutóbb a koronavírus-járvány második hulláma alatt volt példa az új építésű lakások piacán.

A cég tapasztalata szerint a legtöbb projektben nem vagy csak minimálisan emeltek árat a fejlesztők.

Egyúttal arra is kitértek, hogy a vidéki városok közötti ár sorrend változott és már Debrecen a legdrágább 1,22 millió forintos fajlagos négyzetméterárral, ami a településen az utóbbi negyedévben indult, jelentős számú új projekttel magyarázható. Sopron négyzetméterenként 1,18 millió forinttal a második, míg Szeged 1,12 millió forinttal a harmadik helyen áll. Egymillió forint feletti fajlagos ár jellemző még Érdre, Pécsre és Veszprémre.

A nagyvárosok mindegyikében az átlagos négyzetméterár megközelítette az egymillió forintot, Miskolcon is 900 ezer forint fölé nőtt az átlagérték.

Az Otthon Centrum első negyedéves felmérése szerint a 25 vármegyei jogú városban 259 projektben 6003 lakás épül, ami nagyjából azonos az előző negyedéves adatokkal.

Ahogy az árversenyt, úgy a projektszámokat is Debrecen vezeti, a legtöbb (41) beruházás itt található, ezt követi Szeged és Pécs 33, illetve 24 projekttel. Sorrendben a százezer embernél népesebb városok következnek: Győr, Kecskemét, Nyíregyháza és Székesfehérvár. A listát Hódmezővásárhely és Békéscsaba zárja, ahol mindössze egy, kisebb lakásszámú projekt épül, míg Esztergomban, Dunaújvárosban és Salgótarjánban továbbra sincs aktív beruházás.

MTI