A csok pluszt igénylők fele két gyermeknél többet szeretne

Az igénylők kétharmada pedig még gyermektelenként venné fel a csok pluszt.

A csok pluszt igénylők fele két gyermeknél többet szeretne, az érintett édesanyák fele pedig harminc év alatti, ami demográfiai szempontból biztató - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában csütörtökön.

Hornung Ágnes emlékeztetett: az otthonteremtés területén a 2015-ben bevezetett csok segítségével nyolc év alatt több mint 240 ezer családot támogatott a kormány, és az első négy hónap statisztikái alapján a januárban indult csok plusz iránt még nagyobb az érdeklődés, csaknem ötezren igényelték már.

A csok plusz sikere leginkább abban rejlik, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a mai hitelpiacon egy nagyon kedvezményes hitelt jelent, és ez is volt vele a kormány célja - mondta az államtitkár.

Kiemelte, hogy a csok plusz új és használt lakás vásárlásához is felvehető, a családok 83 százaléka használt ingatlant szeretne vásárolni. Az igénylők kétharmada pedig még gyermektelenként venné fel a csok pluszt - tette hozzá.

Hornung Ágnes rámutatott: a kormány célja a családtámogatásokkal a családok otthonteremtésének, anyagi biztonságának, valamint a munka-magánélet közti egyensúly megtalálásának segítése.

Kitért arra, hogy a babaváró hitel felvehető összegét egymillió forinttal növelték, az ötezer fő alatti településeken igényelhető falusi csok állami támogatását pedig a másfélszeresére emelték. Utóbbit egyébként mintegy 1700 család kérelmezte már, és nekik csaknem 14 milliárd forintot adott eddig az állam - mondta az államtitkár.

MTI