Erősödött a külföldiek jelenléte tavaly a magyar ingatlanpiacon

Tavaly a hazai ingatlanpiacon a legjelentősebb arányban a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók voltak aktívak.

Erősödött az Európai Unió tagállamain kívüli, külföldi állampolgárok jelenléte a magyar ingatlanpiacon tavaly, idén további élénkülés várható - közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.

Rámutattak, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai és a Duna House által becsült tavalyi tranzakciószámok alapján az EU-n kívüli állampolgárok 3 százalékos arányban képviselték magukat a magyar ingatlanokat érintő adásvételekben. A Miniszterelnökség által közzétett statisztika alapján 2981 esetben nyújtottak be ingatlanszerzés iránti kérelmet tavaly az erre kötelezett külföldiek. A KSH adatbázisa szerint 2022-ben 138 022 ingatlaneladás történt, amelyből 2 százalékot tett ki a külföldi vásárlók száma.

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta: a szabályozás szerint külföldiként külön kormányhivatali engedély szükséges egy magyarországi ingatlan megvásárlásához, amelyet az ingatlan fekvése szerint illetékes fővárosi és vármegyei kormányhivatalhoz kell benyújtani.

Engedély nélkül is megoldható azonban a vásárlás, de kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc állampolgárai szerezhetnek ilyen módon ingatlant Magyarországon.

Közölték, a Miniszterelnökség által közzétett statisztika szerint a tavaly benyújtott ingatlanszerzési kérelmek száma 18 százalékkal meghaladta a 2022-es és 10 százalékkal a 2021-es év adatait, a külföldiek ingatlanszerzése szempontjából leggyengébbnek számító 2020-hoz képest pedig 36 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Kiemelték, hogy tavaly a hazai ingatlanpiacon a legjelentősebb arányban a kínai nemzetiségű ingatlanvásárlók voltak aktívak, akik 647 ingatlanra tettek szert és az összes EU-tagállamon kívüli külföldi ingatlanvásárló 22 százalékát adták. Jelezték ugyanakkor, hogy 2022-ben 32, 2021-ben pedig 36 százalék volt ez az arány.

A kínaiak által tavaly vásárolt ingatlanok zömében Budapesten: a XIII. és a X. kerületben találhatóak.

A beadott kérelmek alapján a magyar ingatlanok megszerzésében a második helyen az oroszok, a harmadikon pedig az ukránok álltak. Az oroszok főként a VI. kerületi ingatlanokat keresték. Az ukrán állampolgárok zömében a főváros IX. kerületét preferálták, de keresett volt még körükben a nyíregyházi lokáció is.

Benedikt Károly arról is beszámolt a közleményben, hogy a megfelelő tőkével rendelkező orosz állampolgárok jórészt befektetési céllal luxus ingatlanokat vásárolnak. A kínaiak körében is csökkent az otthonteremtési céllal vásárlók aránya, inkább befektetési szándékkal vásárolnak, zömében 80-100 millió forintos értékhatárig, a belvárosi területeken, azonnali kiadás céljából.

MTI