Nyakunkon a tavasz, indulhatnak a kerti munkák! 1. rész

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mutatunk néhány apró trükköt, amelyekkel egyszerűen feldobhatjuk a kiskertünket, és még kertésznek sem kell lenni hozzá.

A tavasz hamarosan véglegesen beköszönt és több időt lehet tölteni a szabadban, a jó idő azonban a háztájéki munkák kezdetét is jelenti. Nem csupán a kertes házban lakóknak ajánljuk következő cikkünket, hiszen a panel lakások erkélyein is gyakran találkozunk virágokkal.

A listotic.com segítségével adunk tanácsokat és ötleteket növényeink termesztésére. Nincs más hátra, kertre fel!

 

Egyik cserép a másikban

Cserepes ültetés

Ezzel az egyszerű és praktikus megoldással a szezonális növényeink áthelyezését tudjuk könnyedén megoldani. Így nem kell átültetéssel bíbelődni, csak egyszerűen kirakjuk a már gondosan kezelt virágainkat a szabadba.

 

Hungarocell

hungarocell virágföld

A virágcserép aljában elhelyezett hungarocell darabkák bizonyos mértékig kiválóan helyettesítik a termőföldet kiváló nedvszívó képességüknek köszönhetően. Így több anyagot spórolhatunk meg és virágaink is jól fogják érezni magukat.

 

Adj kálcium löketet a kertednek

Tojáshéj a virágföldbe

A földünket tápanyaggal is pótolni kell, amit növényeink felhasználnak, hogy gyönyörködtessenek minket, erre a célra komposztot szoktunk használni. Kevesen tudják viszont, hogy a tojáshéjban rengeteg kálcium van, így akár egy rántotta elkészítése után sem kell kidobni a héjakat, hanem kis darabokra összetörni és a növények közé szórni. Mivel szerves anyag, könnyen lebomlik és nagy mennyiségű kálciummal látja el növényeinket.


Tartsd távol a háziállatokat a kertedtől

Háziállat távol tartó műanyag villa

Háziállataink - a macskák különösen - esetenként imádnak a kiskertünkben randalírozni és szétkaparni gondosan megmunkált kertünket. Ennek elkerülése érdekében itt egy egyszerű megoldás.



Műanyag tárolódoboz virágtartóként

Műanyagdoboz virágtartóként

Gyakorlatilag egy nagy cserépnek felel meg, hungarocelles megoldással kiválóan alkalmazhatjuk. Előnye, hogy az erkélyen, verandán és a teraszon is tárolhatjuk benne csodás növényeinket.

 

Pelenka mint termőföld?

pelenka a virágcserépbe

Elsőre furcsán hangozhat. De a pelenkák is kiváló nedvszívó képességükről híresek. Ezzel a megoldással kevesebbszer kell locsolni virágainkat, hiszen vízhez tudnak jutni a pelenka jóvoltából.

 

Magnézium-szulfát a nedvesség megőrzése érdekében

magnézium-szulfát a növényekhez

A magnézium-szulfát segít a földnek tovább megtartani a nedvességét. Ezt a módszert a forró nyári napokon érdemes alkalmazni, hogy ne tikkadjanak ki a növényeink.

 

Frissítsd fel a növényeid a saját levükkel

zöldség leve tápanyagként

A zöldségek főzése közben, rengeteg tápanyag is kiválasztódik a zöldségből, egy részük a forrásnak köszönhetően elpárolog, de a többi a vízben marad, így tele van tápanyaggal. Ez a víz kiválóan alkalmazható növényeink locsolására, hiszen nem tartalmaz semmilyen mesterségesen hozzáadott oldatot.

 

Magok és a citrus

citrus, mint csíráztató

Citrust használni a magok csíráztatásához nem csak azért jó ötlet, mert mutatós, hanem mert folyamatosan ellátja tápanyaggal a magot a termőföld mellett.

 

Téglakert

blokktégle kert

Nem mindannyian vagyunk jártasak abban, hogyan is kell fából “ágyat” készíteni kertünknek, így a blokk téglák használata erre a célra egyszerű, mutatós megoldást nyújt.

A következő részben további hasonló hasznos tippeket olvashattok.