Nyakunkon a tavasz, indulhatnak a kerti munkák! 2. rész

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

További hasznos kerti ötletekkel látunk el titeket.

Az előző részben adott tippeinket bővítjük ki, szeretnénk minél sok oldalúbban felhasználható ötletekkel gazdagítani a növénytermesztés művészetét - a listotic.com segített nekünk.

 

Kávéfilter a cserép aljába

Biztosan mindenkinek ismerős amikor meglocsolja növényét, a cserép alján lévő lyukakból nem csak a víz folyik ki, hanem a vízzel együtt a föld is. Ha kávéfiltert rakunk a cserép aljába, a víz ki tud folyni, de a föld nem fog.

Kávéfilter a kávéba

 

Tojáshéj a kezdéshez

Rakd tojáshéjba a magokat. Korábban olvashattuk, hogy a tojáshéj magas kálcium tartalmának köszönhetően táplálja a növényeket - ez ugyanúgy igaz a mag korukban lévő növényekre is.

Tojáshéjban csíráztatás

 

Rózsákat krumpliba?

Ha kivirágoztatni kívánt rózsáinkat ültetés előtt egy hámozott krumpliba szúrjuk bele, segítünk nekik a megfelelő nedvesség ellátásban. A krumpliból fokozatosan oldódik ki a víz, így biztosítja rózsáink számára a hidratált állapotot.

Krumpliba szúrt rózsa

 

Akadályozd meg a kártékony növényeket

Egy nagyon ötletes megoldással megtudjuk akadályozni, hogy növényeink gyökérzetébe illetéktelenkedjenek mindenféle gazok. Vágjuk le egy nagy cserép alját, és abba ültessük bele a növényt, így a cserép oldala megvédi a kintről "támadó" gazoktól a növényünket.

Gaz távoltartó

 

Műanyag cserép öntözőként

Fogjunk egy nagyobb műanyag cserepet, majd fúrjunk az aljába lyukakat es ássuk el a növényeink közt. Ez az öntözést fogja segíteni, ahogy nőnek a növények, gyökerük egyre mélyebbre terjeszkedik. A cserépbe öntött víz könnyebben el tudja érni a növényeket szárazság esetén, mert közvetlenül a gyökerekhez érkezik.

műanyag cserép vízelvezetőnek

 

Csináld magad mini üvegház

Csíráztatásnál nagyon fontos, hogy növényünk megkapja a megfelelő mennyiségű tápanyagot és hőt. Vágjuk le egy palack nyakát, majd fordítsuk rá a növényünkre és máris kész a mini üvegház ahol növényünk kiválóan érzi magát. Azonban ne feledkezzünk meg némi szellőztetésről sem, hogy elegendő oxigént is biztosítsunk számára.

mini üvegház

 

“Csípjük nyakon”

Kicsit furcsa megoldás, de higgyük el hatásos - csípjük meg növekvő növényünket szárát! Azok ösztönösen úgy reagálnak a sérülésekre, hogy az öngyógyításon túl, plusz hajtásokat is növesztenek. Így szép, terebélyes lesz növényzetünk és leginkább a fametszéshez lehet hasonlítani a műveletet.

szár csípés

 

Házilag készített vizeshordó

Ehhez a megoldáshoz már egy kicsit értenünk kell a barkácsoláshoz, de a végeredmény zseniális. A képen látható módon egyszerűen eltudjuk készíteni saját vizeshordónkat egy kukából.

vizeshordó

 

Elválasztó

Kertünk folytonosságát folyadékpótlási szempontból is megszakíthatjuk. Ráadásul nagyon jól mutat.

kő elválasztó

 

Házilag készített gyomírtó

Talán minden háztartásban megtalálhatók ezek az összetevők, szóval elkészítése nem egy bonyolult feladat. Azonban vigyázzunk arra, hogy az oldat a füvet is kiírtja, szóval óvatosan bánjunk vele. Használata egyszerű: csak a nem kívánt gazra kell permetezni, a többit az oldat végzi. Hozzávalók: 1 liter desztillált fehér ecet, 1 csomag asztali só, 1 evőkanál folyékony mosogatószer.