Kirakna profilképnek egy WC-t?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akkor az otthona hidetésénél se tegye, akármilyen designos! Az ingatlanfényképezés trükkjei következnek.

1. Megfelelő felszerelése

Okostelefonnal is lehet nagy felbontású képeket készíteni, mégis tanácsosabb egy átlagosnál jobb fényképezőgépet elővenni, hiszen ezeknek a mobilokénál nagyobb látószögű lencséik vannak, ezért többet lehet befogni egy-egy témából. Akár mobil, akár fényképezőgép, célszerű állványt használni hozzá, így hosszabb exponálási idővel lehet dolgozni, ráadásul a kézremegés és a vízszintes pozícionálás sem okoz gondot. A vakut jobb kikapcsolni, mert visszatükröződik a fénye a bútorokon; hosszabb helyiségek végébe pedig nem ér el a fénye, így az előtér fényárban úszik, a háttér pedig olyan lesz, mint egy barlang.k

2. Legyen rend és tisztaság

Egy felújításra váró lakás hívogatóbb lehet, ha rend van benne és tisztaság, mint egy új, amelyikben rendetlenség és káosz uralkodik, mert az bizony taszító. Ne mulasszuk el elrejteni személyes tárgyainkat a szem elől: fogkefének, szennyes ruhának semmi keresnivalója idegen tekintetek előtt.

3. Figyeljen a részletekre!

Engedjünk minél többet láttatni a házból, hogy a leendő tulajdonos bele tudja képzelni a saját dolgait. Nem szabad elcsábulni egy-egy designos bútor láttán: a házat kell fényképezni, nem a bútorokat! Jó tudni, hogy egy-egy színes kiegészítő kiválóan feldobja a legszürkébb enteriőrt is: egy csokor virág vagy színes párna csodát tehet.

Otthonosabbá tehetjük a belső teret egy pohár gőzölgő kávéval vagy gyümölcslével; lezserül az asztalra dobott magazinnal, esetleg egy fotel mellé lerakott könyvvel. Ezzel olyan érzetet keltünk, mintha éppen akkor álltak volna fel, hogy beengedjenek minket. Ugyanakkor a kedves családtagoknak, kedvenc háziállatoknak nincs helyük a képeken!

4. Megfelelő fényviszonyok

Igyekezzünk természetes napfénynél fényképezni, ügyelve azért a megfelelő egyensúlyra, a kontraszt csökkentésére. Ne fotózzunk napfénnyel szemben! Ha túl erős az ablakon át beömlő fény, akkor válasszunk másik szöget, mert a fényárból kieső tárgyak egyből sötétnek fognak látszani.

Törekedjünk egyensúlyra, az alkonyati napfény kedvezőbb fényviszonyokat biztosíthat a fényképezéshez. Gondoskodjunk róla, hogy sehol se maradjon sötét zug a képen, a lámpák legyenek mindenhol felkapocsolva, függönyök el-, a redőnyök pedig felhúzva. Az állandóan árnyékos helyiséget - pl. lombos fák miatt - célszerű kissé borult időben fényképezni, ezáltal sikeresen csökkentve a fény-árnyék kontrasztot.

5. Ideális szögek

Alap, hogy vízszintesen tartjuk a gépet, különben a fal vagy az ablakpárkány azonnal elárulja ügyetlenségünket. Általános szabály, hogy az ajtóból a szobába nézve fényképezzük a helyiségeket. Külső homlokzatot ne szemből, hanem kissé oldalról fotózzuk, így látszódni fog az ingatlan mélysége is.

Engedjük láttatni a helyiségekben a tágasságot: a kisebb bútorokat vegyük ki a képből; a minimál design jelleg jótékonyan mutatja be a házat. Ügyeljünk, hogy a kép szélein ne látszódjanak az oldalhatároló falak vagy bútorok; ezek a szűkösség érzetét keltik.

6. Minél több, annál jobb

Rengeteg képet csináljunk, hogy legyen miből választani. Az oldalra feltölthető maximum mennyiséget pedig érdemes kihasználni. Minél több jó minőségű és megfelelően beállított fotót rakunk fel, annál nagyobb az esélyünk, hogy valamelyikbe beleszeret a leendő vevőnk.

7. Számít a sorrend

Talán meglepő, de az ingatlanhirdetésbe feltöltött képek sorrendje is számít! Haladjunk a képekkel úgy, ahogy a valóságban is látjuk a képeket; vagyis a bejárat felől induljunk, menjünk végig a helyiségeken és a kertben fejezzük be a bemutatást.

 +1 Mindig legyen alaprajz 

A tökéletesen elkészített képek önmagukban azonban még nem garanciák a sikerre, a fotók mellé mindenképp tölts fel alaprajzot is. A tökéletes alaprajzról itt olvashatsz részletesebben, és az ingatlanok.hu oldalán már el is készítheted a sajátodat. 


Következő cikkünkben humoros körutat teszünk az amerikai ingatlanközvetítők által készített, kevésbé jól sikerült hirdetési képek világába. Nehogy kihagyják!