10+1 ok, amiért nem kopogtatnak az ajtaján

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Itt leellenőrizheti, minden rendben van-e az Ön hirdetésével.

Miért nincsenek érdeklődők a meghirdetett ingatlanra? Miért nem kelt el a ház, mikor az utcában már többet is eladtak azóta? Töprengés helyett, nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen!

Az eladás gyorsasága sok mindentől függ. Budapesten a panellakások néhány hét alatt elkelnek, vidéken ehhez több időre van szükség. A családi házakat akár fél évig is árulják, mire gazdára találnak. Vannak azonban olyan tényezők, amelyek a földrajzi helytől függetlenek, viszont nagyban befolyásolják az ingatlaneladás gyorsaságát.

1. Hiányoznak a képek

Lehet minden más a legprofibb, ha nincs hozzá fényképes bizonyíték, az egész mit sem ér. A vevők többsége meg se nyitja az ilyen hirdetéseket, csak szimplán kihagyja és megy a következőre.

2. Rosszak a képek

A hiányzó képeknél egy dolog kiábrándítóbb: amikor slampos képek kerülnek bele a hirdetésbe. Elmosódott képek, kivehetetlen téma, visszatükröződő vaku, tükörben látszó fényképező, rendetlenség, mind-mind árulkodó jel arra, hogy innen minél hamarabb továbbálljunk.

A jó ingatlanfotó készítéséről itt olvashat bővebben. 

3. Nincs bemutatószöveg

"Sürgősen eladó ház!" - biztosan nem fog sürgősen elkelni, ha csak ennyit tudnak róla mondani.

4. Téves kategória

Ha rossz kategóriába lett besorolva az ingatlan, esélytelen, hogy a vevők rátaláljanak. Aki téglalakást keres, az bizony a téglalakások között fog keresni és soha nem fogja megtalálni a panelek közé besorolt lakásunkat. Az Ingatlanok.hu tematikus oldalai is nagy segítséget nyújtanak a gyors és pontos találatokhoz.

5. Rossz helyesírás

Az igénytelenség másik árulkodó jele. Akinek gondja van ezzel, az forduljon egy barátjához és nézesse át az ingatlanhirdetésének szövegét, hogy ne maradjanak benne hibák, elírások. Ami a helyesírási hibáknál is idegesítőbb tud lenni, az az idegesítő tipográfia: a kisbetű, nagybetű, dőlt, vastagított, aláhúzott, emotikonokkal teletűzdelt összevisszasága bántóan riasztó hatású.

6. Legyen személyesebb

Kiábrándító, amikor egy ingatlanról mint egy megunt, elhasznált tárgyról ír valaki. A lelkesedés hiánya elriasztja a vevőket. Miért venne meg bárki is olyasmit, ami a tulajdonosának semmi örömet nem okozott? Mint autóbolond férfi az imádott kocsijáról, úgy kell áradozni az eladásra kínált ingatlanról, csak akkor fogja más megkívánni, hogy ugyanezeket ő is átélje.

7. Közhelyek, közhelyek és közhelyek

Unjuk, unjuk, unjuk és már megyünk is tovább.

8. Hiányzik az irányár

Óriási hiba. Ne hagyjuk a vevőre, hogy kitalálja, mennyit is ér ez a ház. Sokan a -tól -ig határaikat ismerve, eleve egy bizonyos összeghatáron belül keresnek. Ha nem adunk meg irányárat, ezek a vevők biztosan nem fognak a hirdetésünkre akadni.

9. Nincs alaprajz

Egy igényesen elkészített, méretarányos alaprajzért rendkívül hálásak az érdeklődők, sokkal többen fogják megnézni azt az ingatlanhirdetést, ahol van ilyen. Könnyebb beleképzelni magunkat, bútorainkat, életvitelünket a házba. S ha már egyszer jól beleképzelték magukat, akkor máris közelebb kerültek életük fontos döntéséhez.

10. Túl magas az ár

Sajnos egy indokolatlanul magas irányárral könnyen kizárhatjuk lehetséges vevőink jó részét, akik mondjuk 20 millióig keresnek házat, mi pedig 20,5 millióért áruljuk. Legyünk reálisak!

11. Rossz ingatlanos 

Arról ismerhető fel, hogy a fenti hibákat elköveti, amit még tetőzhet azzal, ha nem megbízható, késik, udvariatlan a vevőkkel, stb. Természetesen nagyon kevés ilyen van, olvasóink közül - biztosak vagyunk benne - soha senki sem találkozott még ilyennel...