Üres a ház, cincognak a … betörők

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

5+1 tipp a megelőzéshez.

A múlt heti, szerdai cikkünkben már említettünk pár tanácsot, amellyel megelőzhető, hogy a betörők a mi ingatlanunkat szemeljék ki következő prédának. Most, az előbbieket kiegészítve, további megelőző tippekkel szeretnénk szolgálni ahhoz, hogyan nehezíthetjük meg a zsiványok dolgát. Mert, mint tudjuk már, a sok ideig tartó, nagyobb lebukással fenyegető, piszmogós melókat inkább hanyagolják és keresnek egy balekot, aki nem ilyen elővigyázatos.

1. Keltsünk olyan látszatot, mintha otthon lennénk.

Talán mindenki emlékszik a Reszkessetek, betörők! című filmnek arra a jelenetére, amikor a kisfiú egy „ál-party” megrendezésével ijesztette el a rablókat. Nem szükséges ekkora volumenben gondolkodni, a gyereket pedig végképp ne hagyjuk otthon „házőrzőnek”, viszont egy-két időzített lámpakapcsoló, amelyek a különböző helységekben különböző időben kapcsolják fel a világítást, már elegendő lehet.

Tiny House

2. Hello, szabad a ház, nem vagyunk itthon!

Második tanácsunknak hasonló a célja, mint az előbbinek, de itt inkább azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a nyilvánvaló jeleket próbáljuk meg eltüntetni. A postással meg tudjuk beszélni,  hogy adott intervallumban pl. a szomszédhoz dobja be a leveleinek, a szórólapokat pedig szintén egy jó szomszéd, vagy közelben lakó rokon ürítse ki. Esetleg felfüggeszthetjük a napilap előfizetésünket, ha az ürítést nem tudjuk máshogy megoldani.

Yorba Linda Stacked Stone Mailbox

3. Redőnyök, függönyök mozgásban

Amennyiben egy rokon / szomszéd / ismerős amúgy is átmegy hozzánk minden nap a postaláda miatt - és nincs automatikusan beidőzíthető okos-redőnyünk -, akkor már arra is kérjük meg, hogy a függönyt és a reluxát, spalettát vagy egyéb sötétítést váltakozva használja, ne hagyja mindig lehúzva. Ha virágaink is vannak, egyrészt azoknak is szükségük van a napfényre az öntözésen kívül, másrészt ez is egy árulkodó jel a távol lévő házigazdákra.

White Kitchen Gets Even Brighter With Plantation Shutters

4. Legyen biztos a leggyengébb láncszem

A nyílászárók jó minősége és megfelelő zárakkal való ellátottsága szinte a legfontosabb, mert ugye ezeken keresztül jutnak be a tolvajok a házunkba. A bejárati ajtónk legyen több ponton záródó, de még ezt is kiegészíthetjük plusz zárakkal, lánccal. Viszont az semmit sem ér, ha a többi, például az erkélyajtó, vagy a pinceablak rozoga, könnyen kiakasztható. Az alacsonyabb ablakokra tehetünk rácsokat is.

Loma Lantern

5. Fényözönnel az osonás ellen

A mozgásérzékelős lámpa a bejárati ajtó elé szinte lehetetlenné teszi az észrevétlen besurranást. Ez megint egy rizikófaktor a betörőnek, tehát kétszer is meggondolja, hogy érdemes-e beljebb menni. Ha telepről működő lámpát választunk, akkor a villanyóra szekrényt feltörve sem lehet kiiktatni ezt a védelmi vonalat.

West Seattle contemporary

5+1: Riadóóóóó

Ha már megtörtént a baj, legalább csapjunk akkora hangzavart, hogy minél több ember észlelhesse a fosztogatást a környéken, ezzel is nagyobb esélyt adva az elkapásra. Ebből is érdemes jobb minőséget vásárolni, nem olyant, amit egy pöcökkel a csibész is ki tud kapcsolni. A legfelsőbb kategória pedig közvetlenül a rendőrségnél is riaszt, bár ennek a beszerelésen kívül még plusz havidíja is van. Ilyenkor kell mérlegelni, hogy mekkora értéket halmoztunk fel az életünk során, mennyire tudjuk a vagyontárgyainkat, ékszereinket biztonságosan elzárni, mert ha nincs széfünk, a havidíj még mindig barátibb lehet egy esetleges teljes kifosztásnál, amikor csak a nyaralásra magunkkal vitt holmink marad meg.

Touchscreen Security System with Home Automation features

 

Reméljük, hogy használható tanácsokkal szolgáltunk és nyugodtan telik mindenkinek a nyaralás!