Az okosotthonok evolúciója és a dolgok internetének története - II.

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tovább robogunk az időexpresszen az okos termékek vonalán. A sorozat második részében ismét érdekes, saját korában fejlett eszközöket mutatunk be.

A házautomatizálás és okosotthonok fejlődése ugrásszerű fejlődésnek indult a '70-es években. Egyre nagyobb igény mutatkozott az okos termékekre. Cégek alakultak okos otthonok fejlesztésére. Mindenki az összehangolt praktikát és kényelmet üldözte. Bemutatunk néhány fontosabb állomást az idő kerekét előre forgatva. Jöjjenek velünk!

 

1975 - Színre lép az X10 Home Automation, azaz az automatizált otthonirányító rendszer

X 10 Home Automation

X10 névre hallgatott ez az igen egyszerűnek mondható otthonautomatizáló rendszer, amelyet 1970-ben raktak össze. A házban már megtalálható vezetékeken keresztül kommunikált számos háztartási berendezés, azonban a hagyományos áramkapcsolókon és vezetékeken keresztül zajló kommunikáció egyben azt is jelentette, hogy a működőképességét az elektromos interferencia nemegyszer megzavarta.

 

1975 - Cybertecture, az okosotthon ötletének megjelenése

Cybertecture okosotthon

Az otthonépítők nemzeti szervezete (National Association of Home Builders, rövden NAHB) egy különleges feladattal megbízott munkacsoportot állított fel, amelyek azt szorgalmazták, hogy a házak megtervezésnél a kor infokommunikációs eszközeit is használják fel. Annak idején ez a "cybertecture", vagyis az angol architecture (építészet) szóból alkotott kifejezést kapta névként; a kitalálóinak reményei szerint az építészet és a számítógépvezérelt tervezés egyvelegének köszönhetően épülnek (épültek) majd az új otthonok.

 

1990-es évek: az okosotthon már a popkultúrában is felbukkan

Disney Plakát Home Automation Smart Home

Ha valaki emlékszik még az Smart House (A mindentudó ház) c. filmre, ahol a Disney prezentációjában (és a Rém rendes család Peggy Bundyjának főszerpelésével) láthattuk, hogy milyen az, amikor a filmkészítők fantáziája elszabadul, jelen esetben az okosotthon témájában. A filmbéli család egy teljesen automatizált otthonba költözik, ahol minden hangvezérléssel működik, illetve a cselekmény szálát bonyolítandó, megjelenik egy robot háziasszony is.

 

2010 - Hála az internetnek, minden össze van kötve mindennel

Nest okos termékek okos otthon

Az Apple iPod-jának egyik fő tervezője, Tony Fadelli gondolt egyet, és megalapította a Nest nevezetű startup céget, mivel véleménye szerint a piacon akkoriban kapható automatizálási rendszerek, amelyekkel az otthonunkat próbálták a különböző tech cégek kényelmesebbé tenni, ormótlanok, nagyok és nem eléggé hatékonyak. Azóta a Nest cégnek már többedik generációs termékei jelentek meg, ami mind-mind az otthonunk pontosabb vezérelhetőségét és a benne lakók kényelmét szolgálják.

 

2012 - SmartThings, az okosotthonok központja

Smartthings rendszerek

A Kickstarter segítségével a cég 1,2 millió dollárt gyűjtött be adományokból, és ebből született meg a cég terméke, amely az ígéretek szerint minden internetre kötött eszközt összekapcsol, és a felhasználók az otthonukat gyakorlatilag hanggal vezérelhetik. 2013 végére a SmartThings több, mint 100.000 ilyen központi rendszert szállított le.

 

2013 - A CES-en beindult a pörgés
2013 volt az első év, ahol a CES bemutatót (ezen az évente megrendezett konferencián mutatják be a gyártók azokat a kütyüket, amik reményeik szerint "ott lesznek" az elkövetkezendő években) kézzelfogható, valódi okosotthonhoz kapcsolódó eszközök uralták - itt mutatták be többek között a Belkin cég WeMo-ját is, ami gyakorlatilag egy intelligens dugalj, melynek segítségével a felhasználók az otthonukban lévő elektromos berendezéseket vezérelhetik.

 

És még nincs vége - folytatjuk!