Csökkent az EU építőipari termelése márciusban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben márciusban az előző hónaphoz képest - derült ki az Eurostat jelentéséből

Az előzetes adatok szerint, szezonálisan kiigazítva az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,9 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása márciusban az előző hónaphoz képest.

A tavaly márciusival összevetve az euróövezetben 0,8 százalékkal nőtt, míg az unió egészében 1,3 százalékkal esett vissza az építőipari termelés.

Februárban éves összevetésben az euróövezetben 0,2 százalékkal, az unióban pedig 0,3 százalékkal bővült, míg havi szinten 0,7 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal csökkent az építőipar termelése.

Márciusról a legnagyobb havi növekedést Spanyolországból (+3,1 százalék), Szlovákiából (+2,3 százalék) és Belgiumból (+1,1 százalék) jelentették. A legerősebb, 10,3 százalékos visszaesést Magyarországon mérték, majd Románia (-9,2 százalék) és Franciaország (-2,6 százalék) következik.

0,9 százalékkal esett vissza az építőipar kibocsátása márciusban

A legnagyobb növekedést 2017 márciusához képest Lengyelországban (+18,8 százalék), Spanyolországban (+17,1 százalék) és Szlovákiában (+4,9 százalék) regisztrálták. A legnagyobb csökkenést Romániában (-10,8 százalék), Nagy-Britanniában (-8,1 százalék) és Franciaországban (-2,5 százalék) mérték. Magyarországon 1,4 százalékos volt a növekedés.

Az idei első negyedévben az előző negyedévhez képest az euróövezetben 0,4 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,6 százalékkal csökkent az építőipar termelése, éves összevetésben viszont 2,5, illetve 1,2 százalékos emelkedést mértek.

Magyarországon az első negyedévben éves összevetésben 18,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés, a 28 uniós tagállam közül ez a harmadik legjobb adat. Negyedéves szinten 0,8 százalékos volt a növekedés.

Forrás: MTI