Ma már nem segít az állam a lakásfelújításban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hétfőn benyújtják, kedden megszavazzák, aláírják, és a Magyar Közlönyben meg is jelenik, szerdán hatályba lép. Mi az?

Egyik napról a másikra a megszűnés küszöbére kerültek a hazai lakástakarékpénztárak. Mint ismeretes, az

 

Országgyűlés rekordgyorsasággal szüntette meg a lakástakarékpénztárak évi 30%-os, max. 72.000.- forintos állami támogatását, amivel a futamidő lejáratakor - konstrukciótól függően - 10-12%-os hozamot érhetett el bárki.

 

Ezzel a lépésével a Kormány a jelenleg elérhető legkedvezőbb kamatozású lakásfelújítási és lakásvásárlási takarékoskodási lehetőségtől fosztott meg szegényt és gazdagot egyaránt. A lakástakarékok ugyanis kiemelkedően jó hozamot produkáltak a befektetők, de az egyszerű emberek számára is.

Országgyűlés

Bánki Erik, országgyűlési képviselő, a törvény beterjesztője szerint, miközben az összes öngondoskodási megtakarításnak csak az egyharmadát teszi ki a lakástakarékban tartott összeg, addig az összes ilyen jellegű állami támogatás háromnegyede kerül évente a lakás-takarékpénztárakhoz. Szintén a lakástakarékok állami támogatásának létjogosultságával szemben hozta fel, hogy a jellemzően kis összegű konstrukció miatt a megtakarításokból alig épültek új lakások.

Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a lakástakarékok elkaszálása után a társadalom széles rétegei szorulnak ki az állami segítségnyújtás ernyője alól:

  • az egyedülállók,
  • a gyermeket nem vállalók,
  • felnőtt gyermekek szülei,
  • lakásfelújítók,
  • meglevő hitelbe betörlesztők,
  • önrészt lakástakarékból előteremtő hitelfelvevők,
  • társasházak.

 

Számukra ezentúl nincs állami segítségnyújtás lakáscéljaik megvalósításában.

 

A lakásfelújítókat kifejezetten érzékenyen fogja érinteni az elvonás, hiszen négyből három előtakarékoskodó lakásfelújításhoz indította lakástakarékát. Számukra maradt a banki hitelfelvétel, ill. a spórolás önerőből.

Lakásfelújítás

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) közleménye szerint a lakástakarékpénztári megtakarítások az elmúlt időszakban fontos forrásai voltak a rossz állapotban lévő magyar lakásállomány megújításának, korszerűsítésének.

 

Szükségesnek tartják a megszűnő támogatás kompenzálását - akár a csok kereteinek szélesítésével vagy más olyan eszközzel, amely mind lakásépítésre, mind lakásfelújításra felhasználható lenne.

 

A TLE a 100 éves, egészséges megújulási ütemhez évi 43.000 db lakás építését és 120 ezer lakás teljes felújítását tartja szükségesnek.

Szerdától ezek az egyébként mindannyiunk számára kívánatos célok más forrásokból fognak megvalósulni.

 

Frissebb cikkeink a lakástakarékpénztárakról:
Mégis segít az állam a lakásfelújításban
Lakástakarék-ügy: nincs új a nap alatt