Vessen véget a karácsonyi stressznek!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szeretet ünnepe sokak számára nem más, mint rohanás, ajándékvásárlás, nagytakarítás, főzés, majd a végén összeomlás. Az idén csinálja másképp!

Az ünnepek már régen nem a szeretetről, pihenésről, családi kapcsolatok ápolásáról szólnak.

A karácsony a fogyasztói társadalom orgazmusává lett.

Zombi módjára járják az emberek a plázákat, vadásszák az akciókat, összevásárolnak mindenféle ajándéknak gondolt haszontalanságot, aminek a nagy része a szemetesben végzi a karácsonyfával együtt.

Stresszelnek a különleges karácsonyi menün, stresszelnek, hogy kinek mit vegyenek, mennyiért, és örülnek-e majd neki, stresszelnek az év végi munkahelyi hajtásban, stresszelnek a hideg és a sötét miatt, stresszelnek a rég nem látott rokonokkal való találkozástól, stresszelnek a nagytakarítástól, stb.

Mindig, mindenhol megfelelés, megfelelés, megfelelés. Ha a kiégés helyett élvezni is szeretné az ünnepek hangulatát, akkor itt az idő, hogy a régi szokásokat és elvárásokat elhagyja, megváltoztassa. Kezdje ezekkel!

Ne stresszeljen az ünnepeken

1, Ne legyen a családi hagyományok és megszokások rabja, se áldozata!
Akárhogy is volt eddig, bátran változtasson az íratlan szabályokon! "Mi úgy szoktuk, hogy..." helyett legyen inkább "Tavaly úgy volt, hogy... De az idén nem úgy lesz, hanem..." Sokkal felszabadultabb és kötetlenebb lesz az ünnepek koreográfiája.

Ha a családi hagyományok megtartása nem okoz örömet, akkor miért szenvedné el évről évre ugyanazokat a kínokat? Legyen élete rendezője, és írja át a forgatókönyvet! Ennyi az egész.

2, Kezdje el jó előre a lakásdekorációt!
Ki mondta, hogy nem kerülhetnek ki már novemberben a karácsonyi díszek, és nem készíthetjük fel magunkat a közelgő ünnepekre már az ősz végén egy kis téli dizájnnal? Tüntesse el a sárga, tökös dekorációt, és tegyen ki pirosat, fehéret és kéket.

Jó alkalom ez arra is, hogy a régi mütyürjeit megritkítsa. A selejtezéssel felszabadult szabad teret biztosan betöltik majd a karácsonyi üdvözlőlapok és egyéb apróságok, amiket a közeljövőben kapni fog.

Már december elején is elkezdheti az ünnepi készülődést

S ha már egyszer olyan szépen kitakarított, kiselejtezett, rendet rakott, és gyönyörűen feldíszítette a lakást, miért kellene pontban január hatodikán lebontani, és visszacsinálni mindent? Nálunk kifejezetten sokáig kint van a lakásban az ünnepi, téli dekoráció. Így nyújtjuk ki egészen a tél végéig a karácsonyi hangulatot.

3, Gondolja újra ajándékvásárlási szokásait!
"Mit vegyek karácsonyra a gyerekeknek, férjemnek, feleségemnek, szüleimnek, barátaimnak...?" - és még sorolhatnánk kinek. Minél nagyobb a család, minél több a gyerek, minél távolabbi a rokon, minél több a barát, és minél később kezdi el a karácsonyi bevásárlást, annál nehezebb megtalálni a frappáns ajándékokat, aminek őszintén örül, aki kapja.

Ha már mindenképpen többeknek kell venni valamit, akkor csinálja tervezetten. Legyen egy titkos füzet, spreadsheet, amiben az év folyamán elkapott félmondatokból, sóhajokból kivett kívánságokat, információmorzsákat lejegyezheti. Kiegészítve az illető hobbijaival, kedvenc időtöltéseivel jó alapot kap az ajándékötleteknek.

Ne aggódja túl a vásárlást

Ha már tudjuk, mit szeretne venni, sokkal könnyebb dolga van, mert akár otthonról, online elintézheti a bevásárlást. Nem kell stresszelnie magát a tömeg, a hideg és a közlekedés miatt. Tiszta nyereség.

4, Rendelje kedvenc étterméből a karácsonyi menüt!
A karácsonyi menü előteremtésébe sem kell feltétlenül se belerokkanni, se tönkremenni. Persze, nagyon kényelmes, ha mindig a legnagyobb lakással rendelkező családtag viszi el a balhét, a vendégsereg meg csak beül, mosolyog, elpoénkodik, majd sűrű elnézések közepette megköszöni a sok finomságot és lelép. Majd újra jön a vendéglátó, és eltakarítja a romokat.

Segítő alternatíva lehet, ha a család összebeszél, és megosztják egymás között a fogások elkészítésének terhét. Az egyik rokon hozza az előételt, a másik az egyik főfogást, megint másik a másodikat, a harmadik hoz egyféle desszertet, a negyedik megint másfélét, az ötödik meg a salátát, stb. A vacsora elköltése után pedig mindenki segít a romok eltakarításában, az elmosogatásban, ill. a rendrakásban. Emberbarátibb megoldás.

A karácsonyi menü közös elkészítése is jó program lehet

Újabb alternatívaként a kedvenc étterméből is rendelhet karácsonyi menüt. Ilyenkor az ünnepi terítésen kívül nincs más tennivaló. A vacsoraköltséget a családtagok között szétosztva, anyagilag sem olyan megterhelő ez a luxus.

5, Szálljon ki a "Kinek mit vegyek?" hintából!
Mindenki szép emlékeket ápol gyerekkorából, amikor összegyűlt a család a fa körül, alatta a rengeteg, gyönyörűen becsomagolt, csábító ajándék, és alig várta, hogy kibonthassa őket. Az idők azonban változnak,

régen a gyerekek annak örültek, amit kaptak, ma annak örülnek, ha megkapják, amit kértek.

A meglepetés varázsa oda, a szeretet már korántsem annyira magától értetődő, sokkalta inkább feltételhez kötött.

Itt az ideje, hogy visszatérjenek a gyökerekhez, és az ajándékok helyett inkább annak örüljönek, hogy újra látják egymást, megint együtt vannak, beszélgetnek, és elmesélik, kivel mi történt az évben, örülnek a másik sikerének, és nem csak a rosszra emlékeznek, hanem felidézik a jókat is. Természetesen a gyerekek ekkor sem úszhatják meg ajándékok nélkül, de a felnőtt gyerekek igen.

Ne az ajándékozást helyezze előtérbe karácsonykor

Hiszen egy idő után olyan lélektelenné válik a túltolt ajándékadás: mindenkinek jó pofát kell vágni, erőltetett mosollyal megköszönni, aminek egyáltalán nem is örül, és még ennél is kínosabb, ha valaki annyira mellényúl egy ajándékkal, hogy a megajándékozottnak még az erőltetés sem megy, olyankor meg jön a sértődés...

Simán megegyezhetnek, hogy kizárólag a gyerekek kapnak ajándékot. Az is jó ötlet, ha több család összefog és egyetlen nagyobb értékű ajándékot adnak közösen valakinek.

Sose veszítsék szem elől a karácsony igazi lényegét, ne az ajándékozás legyen a középpontban, hanem a szeretet és a közösség.