Mi a helyzet a falusi CSOK-kal?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Július elsején indul be a falusi csok, ami miatt garantáltan megéri majd órákat utazásra pazarolnia.

A falusi csok segítségével kétségtelen, hogy olyan fiatalok is lakáshoz juthatnak, akik nem vágnak több százezret zsebre havonta, és szorgosan spórolnak.

A kisebb lélekszámú települések bővülése a program fő célja

A csok kibővítésével már jóval többen igényelhetik a csokot, mint ahogy azt korábban tehették. A lakástakarék eltörlése után keletkezett űrt sikerült valamennyire betömni, azonban még így is kevesebben kaphatnak állami támogatást, mint előtte.

A lakhatási célú támogatások leginkább a jövőben gyermeket vállaló családok kezében koncentrálódnak ezentúl.

Az idén nyáron bevezetésre kerülő, kisebb településekre vonatkozó falusi támogatás a népességszám-megtartás mellett persze másra is alkalmas: főbb célja, hogy az alacsony lélekszámú faluk fennmaradjanak, esetleg bővüljenek.

A falusi csok is gyermekvállaláshoz kötött

A támogatás azon 5000 fő alatti településekre vonatkozik, amelyeknek létszáma 2003-tól fokozatosan csökken az országos átlagot meghaladó mértékben. A legutóbbi közlemény szerint számuk 2373, a pontos végleges listát azonban – feltehetőleg – a támogatás érvénybe lépésekor, 2019. július 1-jén közlik. Lakásvásárlásra - az ingatlanárak emelkedésének megfékezése miatt - maximum 5 millió forint támogatást kaphatnak a pályázók.

Miért érdemes átgondolni az igénylést? A falusi csok válaszható települései – nagy általánosságban véve – minimum egy óra távolságban találhatóak a megyeszékhelyektől, illetve a nagyobb városoktól. Vidéken élni kétségkívül nyugodtabb, de otthoni munkalehetőség és saját gépjármű híján eléggé meg van kötve a tulajdonos keze. (És persze azt sem elhanyagolható kérdés, hogy 18+X év múlva, amikor a gyerek elvégzi a szakképzést/egyetemet, fog-e találni munkát a vidéki településen? Neki is ingázásból fog állni fél élete, amíg össze nem gyűjti a hitel-önerőt vagy esetleg belekerül az albérletbérlés bizonytalan világába?)

A kisebb településeken számolni kell azzal, hogy nem minden órában indul busz/vonat

Infrastruktúrabeli hiányosságok, térbeli izoláció – tehát ezeket az ellenérveket említhetjük meg kapásból. A nagy-, kisvárosi és falubeli élet-ingatlanvásárlás előnyeit-hátrányait itt bővebben nem részletezzük, de az előbb felsoroltakból érthetjük, hogy miért is szükséges a falusi otthonteremtési támogatás a kisebb települések „életben tartásához.”

A program alapvetően jó és hasznos (ezt nem is vonhatjuk kétségbe), azonban szinte biztos, hogy nem fog vérharc menni a falusi csok igénylése miatt július 1-jén. Ön igényelné a falusi csokot, ha elbírálása nem lenne életkorhoz, illetve gyermekvállaláshoz kötve? Milyen összeg ellenében gondolkozna el a falusi csok megpályázásán?