Mélyponton az ingatlankereslet

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hiába lendült fel az ingatlanpiac kora ősszel, a novemberi tranzakciók 10%-kal visszaestek, a kereslet 2013-as szintre zuhant vissza - írja a Duna House.

Tranzakciós adatok

Általános tendencia, hogy a téli időszakban visszaesnek az ingatlan adásvételek, és ez a csökkenés már novemberben megkezdődik. Idén azonban a megszokottnál is nagyobb visszaesésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt hónapban. 

A novemberi tranzakciós adatok alig haladták meg az elmúlt évek januári adatait és a tavaly novemberi adatokhoz képest is 10%-kal kevesebb adásvételt bonyolítottak le idén. Ez a visszaesés olyannyira jelentős, hogy nem csupán a tavalyi adatokhoz, hanem még a 2017-es tranzakció számhoz képest is alacsony. 

Az év során nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor a néhány éve tartó ingatlanpiaci fellendülés után a tranzakciós számok lecsökkentek. A nyári hónapok alatt is jelentősen visszaesett az adásvételek száma, ezt követően azonban szeptember és október folyamán ismét fellendült a piac. 

A novemberi adatok azonban olyan mértékben mutatnak zuhanást, hogy egyértelmű: az elmúlt nyár nem csupán egy átmeneti visszaesés volt, hanem egy komolyabb átalakuláson mehet keresztül a piac, ami akár az egekbe szökött ingatlanárakra is hatással lehet. 

Keresletindex

A tranzakciós adatokkal összefüggésben a keresletindex is mélypontra került novemberben. Azonban nem csupán a 2017-es és 2018-as adatokhoz képest mutat elmaradást. A keresletindex idén novemberben 61-es értékponton állt, ami olyannyira alacsony, hogy 70 alatti érték legutóbb a 2013-as évben volt, vagyis a CSOK bevezetése óta (2015) nem volt ilyen alacsony a kereslet. 

A visszaesés oka egyrészt lehet a MÁP Plusz bevezetése, ami csökkentette azok számát, akik ingatlanbefektetőként voltak jelen a piacon. Ez azonban nem mutathat ilyen mértékű visszaesést, habár vidéken idén mindössze az ingatlanvásárlások 22%-át tette ki a befektetési vásárlás - tavaly novemberben ez az adat 33% volt -, Budapesten azonban még 1%-kal meg is nőtt az arányuk. 

Így a MÁP Plusz minden bizonnyal hatással volt a csökkenő keresletre, kizárólag ez azonban nem vezethetett volna ilyen mértékű visszaeséshez. Hiába igényelhető tehát idén július elsejétől az úgynevezett falusi CSOK - és okozhatta a kora őszi fellendülést - úgy látszik nem hozott olyan jelentős változást, mint a CSOK 2015-ös bevezetése. Talán négy év drasztikus ingatlanár-emelkedés után kipukkan a CSOK-lufi?

Forrás: Duna House Barométer